Burgery z ryżem brązowym, wołowiną i jarmużem
22 stycznia 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Bardzo przyjemne danie, a do tego jakie zdrowe! Danie nasycone jest dobrym błonnikiem. Połączenie kilku smacznych produktów tworzy przyjemny obiad lub kolację. Przygotujcie do tego michę ulubionych warzyw (tylko nie przesadzajcie ze śmietaną czy oliwą ☺). Danie to świetnie spełnia warunki zdrowego odżywiania się po poście dr Dąbrowskiej.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Britta.
Składniki (8 porcji)
- 200 g ryżu brązowego Britta
- 500 g wołowiny mielonej (najlepiej z łopatki)
- 250 g jarmużu świeżego
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- 4 łyżeczki ostrej musztardy, np. rosyjskiej
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- olej do smażenia lub masło klarowane
- 3 łyżki drobnych otrębów owsianych
- 6 łyżek mleka
- 1–2 łyżeczki pieprzu
- 2–3 łyżeczki soli
Wykonanie
- Ryż ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź.
- Jarmuż umyj, wytnij twarde części (nerwy) i drobno go pokrój.
- Cebulę i czosnek drobno pokrój w kosteczkę. Rozgrzej 4 łyżki oleju, dodaj cebulę i czosnek, całość zeszklij mieszając. Dodaj jarmuż i mieszając duś ok. 5 minut. Ostudź.
- Mięso przełóż do miski, dodaj otręby, mleko, ryż, zawartość patelni, musztardę, sól, pieprz, pokrojoną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby otręby napęczniały.
- Formuj pulpety. Rozgrzej na patelni 5 łyżek oleju i smaż na średnim ogniu pulpety porcjami. W razie potrzeby dodaj odrobinę oleju.
- Na koniec przełóż wszystkie pulpety na patelnię, dodaj ½ szklanki bulionu (warzywnego lub mięsnego), przykryj patelnię pokrywką i duś mięso do odparowania płynu.
- Podawaj gorące pulpety z porcją sałatki. Pulpety przed podaniem możesz posypać tartym serem, np. parmezanem.
Smacznego!