Pączki z serka homogenizowanego o nucie pomarańczowej
5 lutego 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Aby Was nie zaskoczył Tłusty Czwartek, proponuję szybkie pączki serowe, do zrobienia w mniej niż godzinę. Smaczne, aromatyczne, nietłuste! Zawierają mniej kalorii od tych tradycyjnych. By je uatrakcyjnić, możecie szprycą nadziać środek ulubioną konfiturą lub po prostu otoczyć drobnym cukrem, wymieszanym np. z cynamonem.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Rapso.
Składniki
- 300 g serka homogenizowanego (w temperaturze pokojowej)
- 250 g mąki pszennej
- 100 g skórki pomarańczowej kandyzowanej Gold Pack
- 2 jajka L (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka octu
- szczypta soli
- ok. 2 litry oleju rzepakowego Rapso
- drobny cukier do otoczenia pączków
Wykonanie
- Wszystkie składniki przekładamy do misy i mieszamy na jednolitą masę.
- Odstawiamy na 15 minut.
- W tym czasie rozgrzewamy do 170°C olej na głębokiej patelni lub w szerokim garnku.
- Otaczając ręce w mące formujemy z ciasta małe pączki, wielkości ok. małego orzecha włoskiego.
- Na rozgrzany tłuszcz wkładamy pączki i zmniejszamy płomień. Smażymy kilka minut z każdej ze stron, na ładny złoty kolor.
- Pączki wykładamy na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Jeszcze ciepłe pączki otaczamy cukrem.
Smacznego!