Kotleciki jaglane z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pecan


kategoria: obiad
tagi: Beach Flower, bób, cherry, cynamon, cytryna, czosnek, Happy Frucht, kapary, kapusta, kapusta czerwona, kasza, kasza jaglana, Kresto, natka pietruszki, ocet balsamiczny, olej rzepakowy, orzechy, orzechy pecan, parmezan, Rapso, skórka cytrynowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Mnóstwo pysznych, zdrowych i smacznych składników. Danie nie jest ciężkie, idealne dla wegetarian. Bardzo ciekawym połączeniem jest bób z kaszą jaglaną, kapary lekko te składniki zakwaszają, a efekt końcowy jest bardzo smaczny. No i ta kapusta z cherry!…

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht, Kresto i Rapso.

Fotografia kotlecików jaglanych z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pecan

Składniki

Wykonanie

  1. Kaszę ugotuj na sypko. Ostudź.
  2. Bób obierz ze skórek. Ostudź. lekko pognieć ręką.
  3. Połącz kaszę z bobem, dodaj jajka, sól, pieprz oraz pokrojone kapary. Wyrób na jednolitą masę.
  4. Formuj niewielkie kotleciki i smaż na średnim ogniu, tak aby za szybko się nie przypiekły.

Dodatki

Kapusta

Wykonanie

  1. Kapustę posiekaj. Wrzuć na dużą patelnię, dodaj olej i smaż chwilę cały czas mieszając.
  2. Dodaj do kapusty cynamon, cherry oraz ocet balsamiczny. Całość duś ok. 30 minut. Być może trzeba będzie podlać winem kapustę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i ewentualnie octem balsamicznym.

Pesto

Wykonanie

  1. Czosnek obierz i wrzuć do blendera, natkę pokrój i też przełóż do blendera.
  2. Parmezan, garść orzechów oraz otartą skórkę z cytryny zmiksuj wraz z pozostałymi składnikami dolewając oleju. Dodaj go tyle, aby uzyskać odpowiadającą ci gęstość.

Smacznego!

Fotografia kotlecików jaglanych z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pecan

comments powered by Disqus