Kotleciki jaglane z bobem, pesto pietruszkowym i orzechami pecan
8 marca 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Mnóstwo pysznych, zdrowych i smacznych składników. Danie nie jest ciężkie, idealne dla wegetarian. Bardzo ciekawym połączeniem jest bób z kaszą jaglaną, kapary lekko te składniki zakwaszają, a efekt końcowy jest bardzo smaczny. No i ta kapusta z cherry!…
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht, Kresto i Rapso.
Składniki
- 300 g kaszy jaglanej (surowej)
- 500 g bobu Happy Frucht (waga przed obraniem)
- 3 łyżki kaparów hiszpańskich Beach Flower
- 4 ząbki czosnku
- olej rzepakowy Rapso
- 2 jajka
- sól, pieprz
Wykonanie
- Kaszę ugotuj na sypko. Ostudź.
- Bób obierz ze skórek. Ostudź. lekko pognieć ręką.
- Połącz kaszę z bobem, dodaj jajka, sól, pieprz oraz pokrojone kapary. Wyrób na jednolitą masę.
- Formuj niewielkie kotleciki i smaż na średnim ogniu, tak aby za szybko się nie przypiekły.
Dodatki
Kapusta
- kapusta czerwona
- 1 laska cynamonu
- olej rzepakowy Rapso
- 300 ml cherry
- 4 łyżki octu balsamicznego
Wykonanie
- Kapustę posiekaj. Wrzuć na dużą patelnię, dodaj olej i smaż chwilę cały czas mieszając.
- Dodaj do kapusty cynamon, cherry oraz ocet balsamiczny. Całość duś ok. 30 minut. Być może trzeba będzie podlać winem kapustę. Na koniec dopraw solą, pieprzem i ewentualnie octem balsamicznym.
Pesto
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- olej rzepakowy Rapso
- orzechy pecan Kresto
- 10 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- otarta skórka z ½ cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie
- Czosnek obierz i wrzuć do blendera, natkę pokrój i też przełóż do blendera.
- Parmezan, garść orzechów oraz otartą skórkę z cytryny zmiksuj wraz z pozostałymi składnikami dolewając oleju. Dodaj go tyle, aby uzyskać odpowiadającą ci gęstość.
Smacznego!