Dwie różne babki za jednym zamachem
27 marca 2018
kategoria:
Wielkanoc
tagi:
autor:
Zapowiada się dużo gości w domu na Wielkanoc? Możemy sobie pomóc i przygotować dwie różne babki świąteczne, pracując tylko raz. ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki
Babki
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki razowej
- 1 i ½ szklanki cukru białego lub trzcinowego
- 10 jajek (L)
- 10 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany
- 200 ml oleju rzepakowego Rapso
- 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- otarta skórka z 2 cytryn
- 3 łyżki masła orzechowego
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru waniliowego (lub 4 łyżeczki ekstraktu, ew. 1 duży cukier wanilinowy)
- 4 łyżki kakao
- 1 op. orzechów włoskich Kresto (100 g) + kilka do ozdoby
Mus malinowy
- 500 g malin
- ½ szklanki wody
- cukier według uznania
Wykonanie
Babki
- Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, cukier waniliowy, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową.
- Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy skórkę cytrynową i orzechy (drobno posiekane, prawie na mączkę). Mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki np. keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
- Drugą część ciasta dzielimy na pół, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao oraz masło orzechowe, całość mieszamy.
- Foremkę, np. okrągłą babkową, smarujemy masłem. Wykładamy ciemną część ciasta, a na nią jasną część.
- Wstawiamy obie foremki do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone – wyciągnięty patyczek nie może być pokryty mokrym ciastem.
- Upieczone, wystudzone ciasto można udekorować malinami, polukrować, posypać cukrem pudrem albo polać musem malinowym.
Mus malinowy
- Maliny przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier.
- Całość gotujemy, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość musu.
Smacznego!