Dwie różne babki za jednym zamachem


kategoria: Wielkanoc
tagi: cytryna, deser, jajka, kakao, Kresto, mąka pszenna, mąka razowa, maliny, masło orzechowe, olej rzepakowy, orzechy, orzechy włoskie, Rapso, skórka cytrynowa, śmietana, VOG, wanilia, Wielkanoc
autor: Joanna Komorowska

Zapowiada się dużo gości w domu na Wielkanoc? Możemy sobie pomóc i przygotować dwie różne babki świąteczne, pracując tylko raz. ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia puszystego omletu z pomidorami i orzechami nerkowca

Składniki

Babki

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki razowej
  • 1 i ½ szklanki cukru białego lub trzcinowego
  • 10 jajek (L)
  • 10 łyżek (dużych) kwaśnej śmietany
  • 200 ml oleju rzepakowego Rapso
  • 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru waniliowego (lub 4 łyżeczki ekstraktu, ew. 1 duży cukier wanilinowy)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 op. orzechów włoskich Kresto (100 g) + kilka do ozdoby

Mus malinowy

  • 500 g malin
  • ½ szklanki wody
  • cukier według uznania

Fotografia puszystego omletu z pomidorami i orzechami nerkowca

Wykonanie

Babki

  1. Jajka z cukrem miksujemy do uzyskania jasnego, gęstego kremu. Dodajemy olej, śmietanę, cukier waniliowy, sól. Miksujemy ponownie. Dodajemy przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną oraz razową.
  2. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy skórkę cytrynową i orzechy (drobno posiekane, prawie na mączkę). Mieszamy. Ciasto wykładamy do foremki np. keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Drugą część ciasta dzielimy na pół, do jednej z nich dodajemy przesiane kakao oraz masło orzechowe, całość mieszamy.
  4. Foremkę, np. okrągłą babkową, smarujemy masłem. Wykładamy ciemną część ciasta, a na nią jasną część.
  5. Wstawiamy obie foremki do piekarnika nagrzanego do 170°C na 50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika ciasto sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone – wyciągnięty patyczek nie może być pokryty mokrym ciastem.
  6. Upieczone, wystudzone ciasto można udekorować malinami, polukrować, posypać cukrem pudrem albo polać musem malinowym.

Mus malinowy

  1. Maliny przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i dodajemy cukier.
  2. Całość gotujemy, aż uzyskamy odpowiadającą nam gęstość musu.

Smacznego!

Fotografia puszystego omletu z pomidorami i orzechami nerkowca

comments powered by Disqus