Wykwintne pieczone jabłka z rumem
17 grudnia 2018
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Lekki, bardzo aromatyczny i prosty przepis na deser świąteczny, ale równie dobrze można go przygotować na inną okazję. Aromat dodatków podczas pieczenia zapełnia dom przyjemnymi zapachami. Deser sprawdza się na zimową chandrę, rozgrzewając i dostarczając wiele cennych składników.
Przepis przygotowałam do dwudziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia.
Składniki (2 porcje)
- 2 jabłka (twarde, słodkie)
- 70 g mieszanki hawajskiej
- kilka orzechów macadamia
- 150 g rumu
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- 1 pomarańcza
- 4 goździki
- cynamon w proszku
- odrobina cukru pudru
Wykonanie
- Bakalie przekładamy do szklanej miseczki, zalewamy je rumem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 24 godziny.
- Jabłka szorujemy pod gorącą wodą, odcinamy górę. Wydrążamy środek. Na dno foremki wykładamy pomarańcze pokrojone w plastry (pomarańcze także szorujemy pod gorącą wodą). Dodajemy goździki.
- Bakalie odsączamy na sitku z rumu. Jabłka faszerujemy bakaliami. Mniej więcej w połowie układamy po 1 kostce czekolady. Wlewamy po 1 łyżce rumu.
- Piekarnik nagrzewamy do 200°C z funkcją góra-dół z termoobiegiem. Wkładamy foremkę z jabłkami. Pieczemy 10–15 minut. Sprawdzając patyczkiem do szaszłyków upieczenie jabłka. Jeśli bakalie za bardzo się przypiekają, wówczas przykrywamy je folią aluminiową.
- Przed podaniem delikatnie posypujemy cynamonem oraz cukrem pudrem. Przed tymi czynnościami możemy jeszcze dodać do każdego z jabłek po 1 łyżeczce rumu. Jabłka smakują najlepiej na ciepło.
Smacznego!