Wykwintne pieczone jabłka z rumem


kategoria: deser
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, cynamon, czekolada, czekolada gorzka, jabłka, Magazyn Kocioł, orzechy, orzechy macadamia, pomarańcza, rum, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Lekki, bardzo aromatyczny i prosty przepis na deser świąteczny, ale równie dobrze można go przygotować na inną okazję. Aromat dodatków podczas pieczenia zapełnia dom przyjemnymi zapachami. Deser sprawdza się na zimową chandrę, rozgrzewając i dostarczając wiele cennych składników.

Przepis przygotowałam do dwudziestego drugiego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia.

Fotografia wykwintnych pieczonych jabłek z rumem

Składniki (2 porcje)

  • 2 jabłka (twarde, słodkie)
  • 70 g mieszanki hawajskiej
  • kilka orzechów macadamia
  • 150 g rumu
  • 2 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 pomarańcza
  • 4 goździki
  • cynamon w proszku
  • odrobina cukru pudru

Wykonanie

  1. Bakalie przekładamy do szklanej miseczki, zalewamy je rumem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 24 godziny.
  2. Jabłka szorujemy pod gorącą wodą, odcinamy górę. Wydrążamy środek. Na dno foremki wykładamy pomarańcze pokrojone w plastry (pomarańcze także szorujemy pod gorącą wodą). Dodajemy goździki.
  3. Bakalie odsączamy na sitku z rumu. Jabłka faszerujemy bakaliami. Mniej więcej w połowie układamy po 1 kostce czekolady. Wlewamy po 1 łyżce rumu.
  4. Piekarnik nagrzewamy do 200°C z funkcją góra-dół z termoobiegiem. Wkładamy foremkę z jabłkami. Pieczemy 10–15 minut. Sprawdzając patyczkiem do szaszłyków upieczenie jabłka. Jeśli bakalie za bardzo się przypiekają, wówczas przykrywamy je folią aluminiową.
  5. Przed podaniem delikatnie posypujemy cynamonem oraz cukrem pudrem. Przed tymi czynnościami możemy jeszcze dodać do każdego z jabłek po 1 łyżeczce rumu. Jabłka smakują najlepiej na ciepło.

Smacznego!

Fotografia wykwintnych pieczonych jabłek z rumem

comments powered by Disqus