Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry


kategoria: danie mięsne
tagi: Boże Narodzenie, cebula, cherry, cynamon, czosnek, grzyby, kapusta, mąka pszenna, masło, miód, MPM, papryka, papryka ostra, pomarańcza, pomidory, rodzynki, sos sojowy, Wielkanoc, wino, wołowina, zioła
autor: Joanna Komorowska

A teraz coś na świąteczny, Bożonarodzeniowy obiad. Pyszna, mięciutka, aromatyczna wołowina przygotowana w wolnowarze firmy MPM. Do tego cudowna, pachnąca pomarańczami modra kapusta.

Kolejna potrawa, która robi się praktycznie sama. Sama, ale za to powoli. Powoli, czyli zdrowo. Takie mięsne danie przygotowane w wolnowarze jest pozbawione praktycznie dodatkowego tłuszczu. Dodajemy jedynie masło do zagęszczenia i poprawienia smaku sosu. Wolnowar MPM to idealne urządzenie dla osób na diecie, a także tych dbających o to, co jedzą. Przygotujemy w nim fantastyczne potrawy mięsne, ale także z warzyw. Powolne gotowanie pozwala zachować więcej składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów z warzyw, dzięki niższej temperaturze obróbki. Dania mają wyrazisty smak i możemy użyć mniej soli, zastępując ją ziołami.

Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym zaplanowaniu. W naszym przepisie 2 dni przed planowanym przyjęciem marynujemy mięso, po upływie doby całość przekładamy z pozostałymi składnikami do wolnowaru i nastawiamy go na 12 godzin powolnej obróbki. Warto pamiętać, aby warzywa ulożyć na dnie naczynia, a na nich mięso. Pomocna jest też opcja opóźnienia startu urządzenia, co jest wygodne, jeśli chcemy nastawić urządzenie o wygodnej dla nas porze (np. wieczorem), a gotowe danie mieć na określoną godzinę następnego dnia.

Mięso podawaj z ciepłą kapustą (przepyszną modrą, z wyraźnym świątecznym smakiem pomarańczy, cherry i cynamonu) oraz z kluseczkami. Możesz je samodzielnie przygotować, ale coraz więcej sklepów ma w swojej ofercie świeże kluski (w lodówkach), naprawdę dobrej jakości. Mięso można też podać z ziemniakami czy kaszami.

Fotografia wołowiny w winie z czerwoną kapustą w cherry

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry

Składniki (8–12 porcji)

  • 2 kawałki wołowiny, każdy po ok. 1,2 kg
  • wino czerwone, wytrawne
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżka soli (a pod koniec doprawiamy według uznania)
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej
  • pieprz
  • 2 główki czosnku
  • 3 cebule
  • 700 g grzybów, mogą to być małe pieczarki lub inne grzyby, np. mrożone
  • 4 pomidory, np. śliwkowe lub malinowe
  • 2 średnie papryki
  • 2 łyżki masła

Proces przygotowania zaczynamy dwa dni wcześniej od zamarynowania mięsa (punkt 1). Po upływie doby przygotowujemy wolnowar i nastawiamy go wieczorem w przeddzień uroczystości (punkt 2 i dalsze).

Wykonanie

  1. Przygotuj marynatę do mięsa: wlej wino, dodaj laskę cynamonu, sól, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, obraną główkę czosnku, cebulę pokrojoną w grubsze plastry. Przykryj szczelnie folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę.
  2. Dwie cebule i jedną główkę czosnku pokrój w kostkę i zeszklij. Przełóż do misy wolnowaru.
  3. Jeśli używasz pieczarki, to szybko je umyj, aby nie nasiąkały wodą i potem ewentualne zanieczyszczenia usuń, przełóż do wolnowaru. Jeśli używasz grzybów mrożonych, przełóż je do wolnowaru (zamrożone).
  4. Przełóż mięso do misy i wlej zawartość marynaty wraz ze wszystkimi składnikami w niej zawartymi.
  5. Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i dwie całe papryki.
  6. Dodaj ok. ½ łyżeczki pieprzu.
  7. Ustaw wolnowar w pozycji „HIGH” na 12 godzin i postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli po tym czasie mięso będzie zbyt twarde, dopiecz je jeszcze 30–60 minut. Po tym trybie urządzenie przejdzie automatycznie w tryb podtrzymywania ciepła („WARM”). Będzie on trwał 5 godzin.
  8. Przed podaniem przelej część sosu na patelnię, zagotuj go. Wyłącz palnik i dodaj masło, energicznie mieszając, sos powinien się zagęścić.

Fotografia wołowiny w winie z czerwoną kapustą w cherry

Kapusta z cherry

Składniki

  • mała główka kapusty, ok. 700 g
  • 1 szklanka cherry
  • 4 pomarańcze
  • 1 mała laska cynamonu
  • cynamon w proszku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
  • 100 g rodzynek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie

  1. Kapustę oczyść i poszatkuj. Przełóż do garnka, dodaj ½ szklanki wody, cherry, rodzynki, cynamon w lasce, olej, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut mieszając i kontrolując płyn.
  2. Z trzech pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do kapusty. Wymieszaj. Odkryj pokrywkę, niech sos się powoli redukuje.
  3. Czwartą pomarańcz wyfiletuj i dodaj do kapusty.
  4. Sprawdź twardość kapusty i jeśli cię satysfakcjonuje, to ją dopraw.
  5. Jeżeli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, to dodaj do niego stopniowo rozdrobioną mąkę.

Mięso podawaj z ciepłą kapustą oraz z kluseczkami. Możesz je samodzielnie przygotować, ale coraz więcej sklepów ma w swojej ofercie świeże kluski (w lodówkach), naprawdę dobrej jakości. Mięso można też podać z ziemniakami czy kaszami. Przed podaniem dodaj na talerz coś zielonego.

Smacznego!

Fotografia wołowiny w winie z czerwoną kapustą w cherry

comments powered by Disqus