Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry
16 grudnia 2018
kategoria:
danie mięsne
tagi:
autor:
A teraz coś na świąteczny, Bożonarodzeniowy obiad. Pyszna, mięciutka, aromatyczna wołowina przygotowana w wolnowarze firmy MPM. Do tego cudowna, pachnąca pomarańczami modra kapusta.
Kolejna potrawa, która robi się praktycznie sama. Sama, ale za to powoli. Powoli, czyli zdrowo. Takie mięsne danie przygotowane w wolnowarze jest pozbawione praktycznie dodatkowego tłuszczu. Dodajemy jedynie masło do zagęszczenia i poprawienia smaku sosu. Wolnowar MPM to idealne urządzenie dla osób na diecie, a także tych dbających o to, co jedzą. Przygotujemy w nim fantastyczne potrawy mięsne, ale także z warzyw. Powolne gotowanie pozwala zachować więcej składników odżywczych, w tym witamin i mikroelementów z warzyw, dzięki niższej temperaturze obróbki. Dania mają wyrazisty smak i możemy użyć mniej soli, zastępując ją ziołami.
Trzeba tylko pamiętać o wcześniejszym zaplanowaniu. W naszym przepisie 2 dni przed planowanym przyjęciem marynujemy mięso, po upływie doby całość przekładamy z pozostałymi składnikami do wolnowaru i nastawiamy go na 12 godzin powolnej obróbki. Warto pamiętać, aby warzywa ulożyć na dnie naczynia, a na nich mięso. Pomocna jest też opcja opóźnienia startu urządzenia, co jest wygodne, jeśli chcemy nastawić urządzenie o wygodnej dla nas porze (np. wieczorem), a gotowe danie mieć na określoną godzinę następnego dnia.
Mięso podawaj z ciepłą kapustą (przepyszną modrą, z wyraźnym świątecznym smakiem pomarańczy, cherry i cynamonu) oraz z kluseczkami. Możesz je samodzielnie przygotować, ale coraz więcej sklepów ma w swojej ofercie świeże kluski (w lodówkach), naprawdę dobrej jakości. Mięso można też podać z ziemniakami czy kaszami.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Wołowina w winie z czerwoną kapustą w cherry
Składniki (8–12 porcji)
- 2 kawałki wołowiny, każdy po ok. 1,2 kg
- wino czerwone, wytrawne
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka soli (a pod koniec doprawiamy według uznania)
- 4 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- ⅓ łyżeczki papryki ostrej
- pieprz
- 2 główki czosnku
- 3 cebule
- 700 g grzybów, mogą to być małe pieczarki lub inne grzyby, np. mrożone
- 4 pomidory, np. śliwkowe lub malinowe
- 2 średnie papryki
- 2 łyżki masła
Proces przygotowania zaczynamy dwa dni wcześniej od zamarynowania mięsa (punkt 1). Po upływie doby przygotowujemy wolnowar i nastawiamy go wieczorem w przeddzień uroczystości (punkt 2 i dalsze).
Wykonanie
- Przygotuj marynatę do mięsa: wlej wino, dodaj laskę cynamonu, sól, liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, obraną główkę czosnku, cebulę pokrojoną w grubsze plastry. Przykryj szczelnie folią spożywczą, przełóż do lodówki na dobę.
- Dwie cebule i jedną główkę czosnku pokrój w kostkę i zeszklij. Przełóż do misy wolnowaru.
- Jeśli używasz pieczarki, to szybko je umyj, aby nie nasiąkały wodą i potem ewentualne zanieczyszczenia usuń, przełóż do wolnowaru. Jeśli używasz grzybów mrożonych, przełóż je do wolnowaru (zamrożone).
- Przełóż mięso do misy i wlej zawartość marynaty wraz ze wszystkimi składnikami w niej zawartymi.
- Dodaj pokrojone w ćwiartki pomidory i dwie całe papryki.
- Dodaj ok. ½ łyżeczki pieprzu.
- Ustaw wolnowar w pozycji „HIGH” na 12 godzin i postępuj zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli po tym czasie mięso będzie zbyt twarde, dopiecz je jeszcze 30–60 minut. Po tym trybie urządzenie przejdzie automatycznie w tryb podtrzymywania ciepła („WARM”). Będzie on trwał 5 godzin.
- Przed podaniem przelej część sosu na patelnię, zagotuj go. Wyłącz palnik i dodaj masło, energicznie mieszając, sos powinien się zagęścić.
Kapusta z cherry
Składniki
- mała główka kapusty, ok. 700 g
- 1 szklanka cherry
- 4 pomarańcze
- 1 mała laska cynamonu
- cynamon w proszku (opcjonalnie)
- 2 łyżki miodu (opcjonalnie)
- 100 g rodzynek
- sól, pieprz
- sok z cytryny (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki pszennej (opcjonalnie)
- 1 łyżka oleju
Wykonanie
- Kapustę oczyść i poszatkuj. Przełóż do garnka, dodaj ½ szklanki wody, cherry, rodzynki, cynamon w lasce, olej, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu ok. 25 minut mieszając i kontrolując płyn.
- Z trzech pomarańczy wyciśnij sok i dodaj do kapusty. Wymieszaj. Odkryj pokrywkę, niech sos się powoli redukuje.
- Czwartą pomarańcz wyfiletuj i dodaj do kapusty.
- Sprawdź twardość kapusty i jeśli cię satysfakcjonuje, to ją dopraw.
- Jeżeli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, to dodaj do niego stopniowo rozdrobioną mąkę.
Mięso podawaj z ciepłą kapustą oraz z kluseczkami. Możesz je samodzielnie przygotować, ale coraz więcej sklepów ma w swojej ofercie świeże kluski (w lodówkach), naprawdę dobrej jakości. Mięso można też podać z ziemniakami czy kaszami. Przed podaniem dodaj na talerz coś zielonego.
Smacznego!