Kuskus izraelski z kolorowymi warzywami
8 stycznia 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
To ulubione wegańskie danie początku tego roku w naszym domu. Mnóstwo chrupiących warzyw i kasza – kuskus izraelski, który jest nowością na naszym rynku i pokochaliśmy go od razu. Duże ziarenka, bardzo przyjemny smak, wręcz stworzony do delikatnych, lekkich dań z warzywami. Myślę, że spodoba się i mięsożercom.
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki (4 porcje)
- 1 opakowanie kuskusu izraelskiego Halina (2×100 g)
- 2 średnie marchewki
- 2 garści groszku cukrowego (może być mrożony)
- 1 szklanka groszku mrożonego
- 1 szklanka fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
- 1 szklanka fasolki szparagowej żółtej (może być mrożona)
- 300 g brukselki (może być mrożona)
- 1 papryka słodka
- 1–2 ostre papryczki (według uznania)
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru (świeżego)
- 2 łyżki oleju
- 1–2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- ulubione zioła
Wykonanie
- Kuskus gotujemy według zaleceń producenta.
- W tym czasie przygotowuj warzywa, mrożone warzywa najlepiej wcześniej rozmrozić.
- Cebulę, czosnek, imbir obierz. Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek i imbir w drobną kostkę.
- Na dużą patelnię lub duży wok wlej olej, dodaj cebulę i smaż 2 minuty, po tym czasie dodaj czosnek i imbir. Smaż 1 minutę.
- Dodaj pokrojoną marchewkę oraz brukselkę. Wymieszaj, dodaj 2 łyżki wody, przykryj pokrywką i duś ok. 5 minut.
- Dodaj na patelnię fasolki oraz groszki. Wymieszaj i pod przykryciem duś ok. 5 minut.
- Dodaj pokrojone papryki oraz pomidorki. Wymieszaj i duś chwilkę.
- Dopraw do smaku, dodaj masło i wymieszaj. Tak przygotowane warzywa są al dente, dzięki czemu zawierają więcej witamin i mikroelementów.
- Warzywa podajemy z ugotowanym kuskusem izraelskim.
Smacznego!