Kuskus izraelski z kolorowymi warzywami


kategoria: obiad
tagi: brukselka, cebula, cebula czerwona, czosnek, dietetyczne, fasolka szparagowa, groszek, groszek cukrowy, Halina, imbir, kuskus, marchewka, papryka, papryka ostra, pomidory, pomidory koktajlowe, Sawex, warzywa, warzywa, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

To ulubione wegańskie danie początku tego roku w naszym domu. Mnóstwo chrupiących warzyw i kasza – kuskus izraelski, który jest nowością na naszym rynku i pokochaliśmy go od razu. Duże ziarenka, bardzo przyjemny smak, wręcz stworzony do delikatnych, lekkich dań z warzywami. Myślę, że spodoba się i mięsożercom.

Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.

Fotografia kuskusa izraelskiego z kolorowymi warzywami

Składniki (4 porcje)

  • 1 opakowanie kuskusu izraelskiego Halina (2×100 g)
  • 2 średnie marchewki
  • 2 garści groszku cukrowego (może być mrożony)
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 1 szklanka fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
  • 1 szklanka fasolki szparagowej żółtej (może być mrożona)
  • 300 g brukselki (może być mrożona)
  • 1 papryka słodka
  • 1–2 ostre papryczki (według uznania)
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru (świeżego)
  • 2 łyżki oleju
  • 1–2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • ulubione zioła

Fotografia kuskusa izraelskiego z kolorowymi warzywami

Wykonanie

  1. Kuskus gotujemy według zaleceń producenta.
  2. W tym czasie przygotowuj warzywa, mrożone warzywa najlepiej wcześniej rozmrozić.
  3. Cebulę, czosnek, imbir obierz. Cebulę pokrój w półplasterki, czosnek i imbir w drobną kostkę.
  4. Na dużą patelnię lub duży wok wlej olej, dodaj cebulę i smaż 2 minuty, po tym czasie dodaj czosnek i imbir. Smaż 1 minutę.
  5. Dodaj pokrojoną marchewkę oraz brukselkę. Wymieszaj, dodaj 2 łyżki wody, przykryj pokrywką i duś ok. 5 minut.
  6. Dodaj na patelnię fasolki oraz groszki. Wymieszaj i pod przykryciem duś ok. 5 minut.
  7. Dodaj pokrojone papryki oraz pomidorki. Wymieszaj i duś chwilkę.
  8. Dopraw do smaku, dodaj masło i wymieszaj. Tak przygotowane warzywa są al dente, dzięki czemu zawierają więcej witamin i mikroelementów.
  9. Warzywa podajemy z ugotowanym kuskusem izraelskim.

Smacznego!

Fotografia kuskusa izraelskiego z kolorowymi warzywami

comments powered by Disqus