Wielkanocny żur z pulpetami z zielonym groszkiem


kategoria: Wielkanoc
tagi: boczek, cebula, chrzan, czosnek, groszek, Happy Frucht, jajka, kiełbasa, kiełbasa biała, mąka pszenna, olej rzepakowy, Rapso, VOG, Wielkanoc, zakwas na żur, zioła, zupa, żurek
autor: Joanna Komorowska

Nie ma lepszego żurku niż ten przygotowany na naturalnym zakwasie. Jeśli nastawicie go dziś lub jutro, macie gwarancję, że w niedzielę lub poniedziałek wielkanocny będzie gotowy (kisi się ok. 5 dni). Ja, aby uatrakcyjnić tę tradycyjną zupę, podałam go w chlebie. Taki specjalny chleb kupicie w ten piątek lub w sobotę w większości piekarni. Warto pamiętać, aby po odcięciu wierzchu chleba i jego wydrążeniu podpiec go przez chwilę. Zapobiegnie to rozmoknięciu i wylaniu się zupy. Chlebek po zjedzeniu żurku oczywiście możecie również zjeść. Dodatkową atrakcją tego dania są pulpeciki przygotowane z białej, surowej kiełbasy wraz z groszkiem i lubczykiem. Pysznie i pięknie prezentują się na świątecznym stole.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Rapso oraz Happy Frucht.

Fotografia wielkanocnego żuru z pulpetami z zielonym groszkiem

Zakwas na żurek

Składniki

  • 6 łyżek mąki żytniej typu 2000
  • 800 ml wody
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 listki laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie

  1. Do dużego słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy bardzo dokładnie.
  2. Jeśli posiadacie zakwas na chleb, to możecie dodać na początku jedną jego łyżkę, co znacznie przyspieszy proces kiszenia. Jeżeli posiadacie własną kiszonkę, można dodać łyżkę płynu spod kiszonki, zamiast zakwasu na chleb.
  3. Przykrywamy gazą i pozostawiamy go na 5–6 dni.
  4. Zakwas mieszamy codziennie. Pod koniec powinien być pachnący i w smaku kwaskowy – to znak, że jest już gotowy.

Żurek

Składniki (8–10 porcji)

  • porcja warzyw, taka jak na rosół
  • 5–6 białych kiełbas surowych
  • groszek w puszce Happy Frucht (cała puszka)
  • ok. 5 litrów wody
  • 1 średnia cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • zakwas wg przepisu powyżej
  • 8–10 jaj
  • chrzan (opcjonalnie)
  • śmietana (opcjonalnie)
  • zioła (takie, jakie lubisz, ale zalecam świeże lub mrożone: lubczyk, majeranek, tymianek, koperek)
  • sól i pieprz do smaku

Fotografia wielkanocnego żuru z pulpetami z zielonym groszkiem

Wykonanie

  1. Gotujemy warzywny wywar.
  2. W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki z kiełbasy białej surowej: kiełbasę wyciągamy z otoczki i mieszamy z groszkiem i ziołami formując małe pulpeciki.
  3. Podsmażamy boczek oraz cebulkę, dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 5 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy wymieszany zakwas na żur. Robimy to stopniowo, kontrolując smak i kwasowość zupy według własnych upodobań.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem. Można także dodać chrzan. Zupa zyska wówczas na smaku i będzie lekko pikantna. Można także dodać 2–3 łyżki śmietany do zupy.
  6. Gotujemy jajka na twardo.
  7. W międzyczasie odcinamy wierzch chleba, wydrążamy miąższ i podpiekamy w piekarniku wydrążony chleb w 250°C przez 5 minut.
  8. Zupę podajemy w chlebie wraz z pulpecikami i pokrojonym jajkiem.

Smacznego!

Fotografia wielkanocnego żuru z pulpetami z zielonym groszkiem

comments powered by Disqus