Sól ziołowa


kategoria: dodatki
tagi: cząber, MPM, papryka piri-piri, rozmaryn, sól, tymianek, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Oto moja kolejna propozycja na przechowanie słonecznego lata na zimę. Tym razem proponuję Wam przygotowanie soli z suszonymi ziołami. Możecie użyć innych ulubionych ziół niż mojej propozycji, a także przygotować nie mieszanki ziół, lecz wymieszać jeden rodzaj zioła z solą, przygotowując kilka takich słoiczków, o różnych smakach. Dodałam do mojej mieszanki odrobinę ostrej papryczki, pir-piri. Nie jest to konieczne, ja po prostu uwielbiam ostre smaki. Zioła wysuszycie w suszarce spożywczej firmy MPM.

Fotografia soli ziołowej

Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność

Składniki

  • garść rozmarynu
  • garść tymianku
  • garść cząbru
  • 100 g papryki piri-piri
  • 1 kg soli gruboziarnistej

Fotografia soli ziołowej

Wykonanie

  1. Zioła opłucz. Osusz.
  2. Ułóż zioła i paprykę na kratkach suszarki.
  3. Susz zioła do ich wysuszenia (ok. 20 godzin) w temperaturze 55°C.
  4. Wysuszone zioła obierz z gałązek.
  5. Paprykę pokrój.
  6. Połącz w misce zioła, paprykę i sól.
  7. Wszystko przesyp do szczelnych szklanych pojemników.
  8. Tak przygotowaną sól możesz używać do sosów, zup, mięs, ryb, warzyw.

Fotografia soli ziołowej

comments powered by Disqus