Sól ziołowa
19 sierpnia 2019
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Oto moja kolejna propozycja na przechowanie słonecznego lata na zimę. Tym razem proponuję Wam przygotowanie soli z suszonymi ziołami. Możecie użyć innych ulubionych ziół niż mojej propozycji, a także przygotować nie mieszanki ziół, lecz wymieszać jeden rodzaj zioła z solą, przygotowując kilka takich słoiczków, o różnych smakach. Dodałam do mojej mieszanki odrobinę ostrej papryczki, pir-piri. Nie jest to konieczne, ja po prostu uwielbiam ostre smaki. Zioła wysuszycie w suszarce spożywczej firmy MPM.
Przepis powstał we współpracy z firmą MPM, producentem sprzętu AGD z blisko 30-letnią tradycją. #włączgościnność
Składniki
- garść rozmarynu
- garść tymianku
- garść cząbru
- 100 g papryki piri-piri
- 1 kg soli gruboziarnistej
Wykonanie
- Zioła opłucz. Osusz.
- Ułóż zioła i paprykę na kratkach suszarki.
- Susz zioła do ich wysuszenia (ok. 20 godzin) w temperaturze 55°C.
- Wysuszone zioła obierz z gałązek.
- Paprykę pokrój.
- Połącz w misce zioła, paprykę i sól.
- Wszystko przesyp do szczelnych szklanych pojemników.
- Tak przygotowaną sól możesz używać do sosów, zup, mięs, ryb, warzyw.