Warsztaty kiszonkowe w Siechnicach – relacja
16 września 2019
kategoria:
warsztaty
autor:
14 września na zaproszenie Powiatu Wrocławskiego, wraz z Laurą z Cafe Babilon przeprowadziłyśmy pokazy, degustację i warsztaty kiszonkowe, podczas imprezy plenerowej „Zakończenie lata w powiecie”. Na siechnickim rynku częstowałyśmy naszymi kiszonkami, opowiadałyśmy o korzyściach płynących z kiszenia wszystkiego, co się da ukisić oraz pokazywałyśmy zgromadzonej publiczności, jak to się robi. Opiekował się nami i szczegółowe pytania zadawał Michał Hamburger z Radia Wrocław.
Na pokaz przywiozłyśmy przygotowane wspólnie kiszone pomidory wraz z jabłkami – tę kiszonkę podałyśmy już zmiksowaną. Dodana do tego miksu oliwa stworzyła bardzo smaczny chłodnik. Drugą naszą propozycją był warzywny miks późnoletnich warzyw: kalafiora, patisonów, rzodkiewek oraz ogórków. Te warzywa ukisiłyśmy w sposób tradycyjny, tak jak kisimy np. ogórki, czyli z koprem, chrzanem, czosnkiem i solanką. Na koniec zaskoczyłyśmy zgromadzonych koreańską kiszoną – kimchi. Bardzo aromatyczna, pikantna mieszanka kilku warzyw, w towarzystwie imbiru, czosnku i ostrych przypraw bardzo spodobała się zwłaszcza męskiej części widzów. ☺
Wszystkie przywiezione na imprezę kiszonki znikły, większość już podczas pokazu, reszta później, kiedy na nasze stoisko zgłaszali się jeszcze amatorzy fermentacyjnych smaków.
Dziękujemy organizatorom za zaproszenie na imprezę, uczestnikom za przybycie i aktywny udział oraz wszelkie pytania, także i te dość luźno związane z kiszeniem. ☺
Relację foto przygotował mój Rafał, KomorowskiFoto.