Chlebek odrywany z pietruszką


kategoria: chleb
tagi: bazylia, czosnek, jajka, Magazyn Kocioł, mąka pszenna, masło, mleko, mozzarella, pietruszka, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejny przepis na chleb, ale w innej odsłonie – przedstawiam mój chlebek odrywany. Znacie? Lubicie? My bardzo. Tym razem przygotowałam chlebek z farszem z natki pietruszki i bazylii. Użyć jednak możecie innego farszu, sprawdzi się tu doskonale np. ulubione pesto. Taki chlebek świetnie nadaje się na wszelkie posiadówki z przyjaciółmi, w tym także na grilla. ☺ Ten chlebek znika jako pierwszy, przed innymi przekąskami!

Jeżeli choć trochę potraficie działać w kuchni, to z tym przepisem powinniście sobie bez problemu poradzić. Jak to w przypadku ciast i chlebów na bazie drożdży bywa, mamy tu więcej czekania niż pracy. Zapraszam do pieczenia!

Przepis przygotowałam do dwudziestego piątego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku września. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z pietruszką”.

Fotografia chlebka odrywanego z pietruszką

Składniki (keksówka 15×30 cm)

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej typu 450 + do podsypania
  • 125 ml mleka
  • 85 g masła (roztopionego)
  • 2 jajka
  • zaczyn (przepis niżej)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka mąki do wysypania foremki

Składniki na zaczyn

  • 125 ml ciepłej wody (nie gorącej!)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki

Składniki na farsz

  • 50 g masła (roztopionego)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 150 g mozzarelli
  • ½ łyżeczki soli

Wykonanie

  1. Zaczyn: ciepłą wodę przelewamy do miseczki, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy, np. rózgą. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.
  2. Farsz: łączymy zioła, starty czosnek, sól i masło. Ser kroimy w cienkie plasterki.
  3. Ciasto: mąkę przesiewamy do większej miski. Dodajemy zaczyn, ciepłe mleko, masło, natkę pietruszki, starty czosnek, jajka i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy 5 minut. Czynność tę można wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.
  4. Wyrobione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Zajmuje to od 30 do 60 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Chwilę wyrabiamy i formujemy wałek, który rozwałkujemy na prostokąt (wymiary 40×75 cm).
  6. Wykładamy równomiernie na ciasto farsz i ser. Ciasto składamy wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto kroimy na 6–7 pasów i każdy z nich kroimy na 3 koperty.
  7. Foremkę smarujemy olejem i wysypujemy mąką. Kawałki ciasta wykładamy do formy. Całość odstawiamy na 15 minut i pieczemy w temperaturze 180°C przez 40–45 minut.
  8. Chlebek podajemy ciepły.

Smacznego!

Fotografia chlebka odrywanego z pietruszką

comments powered by Disqus