Wegetariańskie schabowe
30 września 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
To nasze ulubione „schabowe” wegetariańskie. Szybkie w wykonaniu, a w połączeniu z ziemniakami i mizerią stanowią fajny obiad do złudzenia przypominający tradycyjne schabowe. Ja robię zazwyczaj z podwójnej porcji i zajadamy się nimi przez cały dzień. Uważajcie, uzależniają!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht i Rapso.
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
- 1 jajko L
- 2 ząbki czosnku
- mała szalotka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
- 1 łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki bułki tartej (plus bułka do otoczenia kotletów)
- 3 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- olej rzepakowy Rapso do smażenia
Wykonanie
- Osącz ciecierzycę z zalewy. Przełóż ziarna do miski. Dodaj jajko, obrany czosnek, szalotkę, przyprawy. Całość zmiksuj. Dodaj bułkę tartą oraz mąkę, wymieszaj. Powinieneś uzyskać zwartą masę.
- Kawałki masy wielkości średniego orzecha włoskiego spłaszczaj w dłoniach. Wysyp na płaski talerz bułkę tartą i na talerzu otaczając kotlety dodatkowo je spłaszczaj, tworząc płaskie kotleciki (grubości 3–4 mm). Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
- Kotlety podawaj np. z ziemniakami i mizerią.
Smacznego!