Wegetariańskie schabowe


kategoria: obiad
tagi: ciecierzyca, czosnek, Happy Frucht, jajka, majeranek, mąka pszenna, olej, Rapso, sos sojowy, szalotka, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To nasze ulubione „schabowe” wegetariańskie. Szybkie w wykonaniu, a w połączeniu z ziemniakami i mizerią stanowią fajny obiad do złudzenia przypominający tradycyjne schabowe. Ja robię zazwyczaj z podwójnej porcji i zajadamy się nimi przez cały dzień. Uważajcie, uzależniają!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht i Rapso.

Fotografia wegetariańskich schabowych

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
  • 1 jajko L
  • 2 ząbki czosnku
  • mała szalotka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki bułki tartej (plus bułka do otoczenia kotletów)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • olej rzepakowy Rapso do smażenia

Fotografia wegetariańskich schabowych

Wykonanie

  1. Osącz ciecierzycę z zalewy. Przełóż ziarna do miski. Dodaj jajko, obrany czosnek, szalotkę, przyprawy. Całość zmiksuj. Dodaj bułkę tartą oraz mąkę, wymieszaj. Powinieneś uzyskać zwartą masę.
  2. Kawałki masy wielkości średniego orzecha włoskiego spłaszczaj w dłoniach. Wysyp na płaski talerz bułkę tartą i na talerzu otaczając kotlety dodatkowo je spłaszczaj, tworząc płaskie kotleciki (grubości 3–4 mm). Smaż je na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.
  3. Kotlety podawaj np. z ziemniakami i mizerią.

Smacznego!

Fotografia wegetariańskich schabowych

comments powered by Disqus