Chłopska patelnia
1 października 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Komu, komu? Jesienna patelnia warzywna, na szybko. 15 minut i aromatyczne danie wjeżdża na stół. Jesienią łatwo gotuje się wegetariańsko! ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht i Rapso.
Składniki
- 2 puszki czerwonej fasoli Happy Frucht
- 600 g dyni hokkaido
- 300 g grzybów (na zdjęciach: podgrzybki)
- 5 sztuk szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 250 g pomidorów koktajlowych
- sos sojowy
- 3 łyżki oleju rzepakowego Rapso
- 2 łyżki masła
- tymianek
- natka pietruszki
Wykonanie
- Dynie wydrąż z pestek, pokrój w kostkę wraz ze skórką.
- Grzyby oczyść, większe pokrój.
- Szalotkę obierz, pokrój na ćwiartki. Czosnek obierz, drobno pokrój.
- Rozgrzej olej, dodaj dynię i smaż ją około 5 minut, na dużym ogniu, często mieszając.
- Dodaj grzyby, szalotkę oraz czosnek i smaż całość kilka minut, do miękkości dyni.
- Dodaj pomidory, osączoną fasolę, masło. Dodaj 2–3 łyżki sosu sojowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj 2–3 minuty.
- Przed podaniem dodaj świeży tymianek i natkę pietruszki.
Smacznego!