Bułeczki orkiszowe z rodzynkami


kategoria: deser
tagi: BackMit, cynamon, jajka, mąka orkiszowa, masło, mleko, rodzynki, ser biały, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Bułeczki drożdżowe lubią wszyscy: i duzi, i mali. ☺ Ja dalej eksperymentuję z różnymi mąkami, tym razem dzielę się z wami nowym przepisem na bardzo delikatne, mięciutkie bułeczki orkiszowe. Pysznie nadziane rodzynkami w towarzystwie białego sera i cynamonu. Świetne także następnego dnia, dzięki czemu sprawdzą się jako drugie śniadanie.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.

Fotografia bułeczek orkiszowych z rodzynkami

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 250 ml mleka
  • 80 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 7 g drożdży suszonych
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • szczypta soli

Nadzienie

  • 250 g sera białego
  • 100 g rodzynek BackMit
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka

Fotografia bułeczek orkiszowych z rodzynkami

Wykonanie

  1. Przesyp do dużej miski suche składniki. Połącz roztopione masło z mlekiem, dodaj do miski. Dodaj jajko, żółtko i olejek. Wszystko dokładnie wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta. Najlepiej wykorzystać do tego celu robot kuchenny, używając końcówkę do ciasta drożdżowego.
  2. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Przygotuj nadzienie. W tym celu rozgnieć ser i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Wyłóż ciasto na stolnicę lub blat. Podziel je na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkuj na prostokąt o grubości około 2 cm. Wyłóż na nie połowę nadzienia. Zwiń ciasto według dłuższego boku, uzyskując podłużny wałek. Potnij go na 2–3 cm plastry. Powtórz czynność z drugą częścią ciasta.
  5. Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Wyłóż zwinięte plastry, kładąc je na płasko, zachowując odstępy na blaszce. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
  7. Posmaruj wyrośnięte ciasto mlekiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, na środkowej półce przez 15–20 minut. Przed podaniem posyp bułeczki cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.

Smacznego!

Fotografia bułeczek orkiszowych z rodzynkami

comments powered by Disqus