Bułeczki orkiszowe z rodzynkami
8 października 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Bułeczki drożdżowe lubią wszyscy: i duzi, i mali. ☺ Ja dalej eksperymentuję z różnymi mąkami, tym razem dzielę się z wami nowym przepisem na bardzo delikatne, mięciutkie bułeczki orkiszowe. Pysznie nadziane rodzynkami w towarzystwie białego sera i cynamonu. Świetne także następnego dnia, dzięki czemu sprawdzą się jako drugie śniadanie.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki BackMit.
Składniki
Ciasto
- 500 g mąki orkiszowej
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 7 g drożdży suszonych
- kilka kropli olejku waniliowego
- szczypta soli
Nadzienie
- 250 g sera białego
- 100 g rodzynek BackMit
- 50 g masła (miękkiego)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 jajko
- 50 ml mleka
Wykonanie
- Przesyp do dużej miski suche składniki. Połącz roztopione masło z mlekiem, dodaj do miski. Dodaj jajko, żółtko i olejek. Wszystko dokładnie wyrabiaj przez kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta. Najlepiej wykorzystać do tego celu robot kuchenny, używając końcówkę do ciasta drożdżowego.
- Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Przygotuj nadzienie. W tym celu rozgnieć ser i dodaj pozostałe składniki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż ciasto na stolnicę lub blat. Podziel je na dwie części. Pierwszą połowę rozwałkuj na prostokąt o grubości około 2 cm. Wyłóż na nie połowę nadzienia. Zwiń ciasto według dłuższego boku, uzyskując podłużny wałek. Potnij go na 2–3 cm plastry. Powtórz czynność z drugą częścią ciasta.
- Przygotuj formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wyłóż zwinięte plastry, kładąc je na płasko, zachowując odstępy na blaszce. Odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Posmaruj wyrośnięte ciasto mlekiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C, na środkowej półce przez 15–20 minut. Przed podaniem posyp bułeczki cukrem pudrem lub posmaruj lukrem.
Smacznego!