Wigilijna zupa grzybowa
10 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Zapewne i wasza rodzina ma swoją ulubioną zupę, którą serwujecie podczas wigilijnej kolacji. Najczęściej na stołach polskich rodzin pojawia się zupa grzybowa lub rybna. Ja poszłam o krok dalej i je połączyłam. Proponuję wam zupę grzybową z delikatnymi pulpecikami rybnymi. Zupa ta jest bardzo aromatyczna i łatwa w wykonaniu. Zapewne zaskoczy waszych gości. Zupę proponuję serwować z makaronem.
Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.
Składniki
Składniki na zupę (6–8 porcji)
- 40 g grzybów suszonych
- 6 dużych marchewek
- 3 średnie pietruszki
- 1 średni seler
- 1 duży por
- 3 szalotki
- 1 opakowanie makaronu Wstążki Lubella jajeczna
- 3 listki laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- śmietana 30%
- sól, pieprz
- natka pietruszki lub koperku
Składniki na pulpety
- 400 g jasnej ryby (np. filety z morszczuka, mintaja)
- 1 jajko L
- 4 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka przyprawy do ryb
- 1 łyżka majeranku
- 2 duże ząbki czosnku
- sól, pieprz
Wykonanie
- Dzień wcześniej namocz grzyby. W tym celu grzyby przełóż do miski, zalej 0,5 litra wody.
- Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz, przełóż do garnka, dodaj zielę angielskie, listki laurowe. Przelej namoczone grzyby wraz z płynem. Zalej 3 litrami wody. Gotuj około 40 minut.
- Szalotkę obierz, pokrój w kostkę.
- Przecedź wywar. Wybierz grzyby.
- Na patelni rozgrzej olej, dodaj szalotkę i mieszając zeszklij ją.
- Dodaj do szalotki grzyby i smaż całość 4–5 minut, mieszając.
- Połącz wywar warzywno-grzybowy z zawartością patelni.
- Dodaj do zupy śmietankę i masło, dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Przygotuj pulpety. Rozmrożoną rybę pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj jajko, mąkę, bułkę tartą, przyprawy oraz starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie uformuj małe pulpety. Zagotuj 3 litry wody w garnku. Dodaj 1 łyżeczkę soli, wrzuć pulpety i na małym ogniu gotuj je 5 minut. Odcedź.
- Podawaj zupę z pulpetami oraz makaronem.
Smacznego!