Wigilijna zupa grzybowa


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: czosnek, grzyby, grzyby suszone, jajka, Lubella, majeranek, mąka pszenna, makaron, marchewka, masło, natka pietruszki, pietruszka, por, ryba, seler, śmietana, szalotka, zioła
autor: Joanna Komorowska

Zapewne i wasza rodzina ma swoją ulubioną zupę, którą serwujecie podczas wigilijnej kolacji. Najczęściej na stołach polskich rodzin pojawia się zupa grzybowa lub rybna. Ja poszłam o krok dalej i je połączyłam. Proponuję wam zupę grzybową z delikatnymi pulpecikami rybnymi. Zupa ta jest bardzo aromatyczna i łatwa w wykonaniu. Zapewne zaskoczy waszych gości. Zupę proponuję serwować z makaronem.

Fotografia wigilijnej zupy grzybowej

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Składniki

Składniki na zupę (6–8 porcji)

  • 40 g grzybów suszonych
  • 6 dużych marchewek
  • 3 średnie pietruszki
  • 1 średni seler
  • 1 duży por
  • 3 szalotki
  • 1 opakowanie makaronu Wstążki Lubella jajeczna
  • 3 listki laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • śmietana 30%
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub koperku

Składniki na pulpety

  • 400 g jasnej ryby (np. filety z morszczuka, mintaja)
  • 1 jajko L
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka przyprawy do ryb
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 duże ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Fotografia wigilijnej zupy grzybowej

Wykonanie

  1. Dzień wcześniej namocz grzyby. W tym celu grzyby przełóż do miski, zalej 0,5 litra wody.
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler, por obierz, przełóż do garnka, dodaj zielę angielskie, listki laurowe. Przelej namoczone grzyby wraz z płynem. Zalej 3 litrami wody. Gotuj około 40 minut.
  3. Szalotkę obierz, pokrój w kostkę.
  4. Przecedź wywar. Wybierz grzyby.
  5. Na patelni rozgrzej olej, dodaj szalotkę i mieszając zeszklij ją.
  6. Dodaj do szalotki grzyby i smaż całość 4–5 minut, mieszając.
  7. Połącz wywar warzywno-grzybowy z zawartością patelni.
  8. Dodaj do zupy śmietankę i masło, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Przygotuj pulpety. Rozmrożoną rybę pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj jajko, mąkę, bułkę tartą, przyprawy oraz starty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie uformuj małe pulpety. Zagotuj 3 litry wody w garnku. Dodaj 1 łyżeczkę soli, wrzuć pulpety i na małym ogniu gotuj je 5 minut. Odcedź.
  10. Podawaj zupę z pulpetami oraz makaronem.

Smacznego!

Fotografia wigilijnej zupy grzybowej

comments powered by Disqus