Kompot wigilijny z suszu


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: anyż, Boże Narodzenie, cynamon, jabłka, Kresto, miód, morele, pomarańcza, rum, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

W tym roku odczarowałam kompot z suszu. Podchodziłam do niego już w poprzednich latach, ale dodanie wędzonych owoców powodowało, że rodzinie po prostu nie smakował. W tym roku postanowiłam przygotować go inaczej. Do suszonych owoców dodałam aromatyczne przyprawy i rum. Dzięki czemu mój kompot jest mega aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.

Fotografia kompotu wigilijnego z suszu

Fotografia kompotu wigilijnego z suszu

Składniki

Fotografia kompotu wigilijnego z suszu

Wykonanie

  1. Suszone owoce zalej 3 litrami wody, dodaj goździki, anyż i cynamon. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.
  2. Po tym czasie dodaj do owoców pokrojone jabłko i pomarańczę wraz ze skórką. Pomarańczę wcześniej wyszoruj. Możesz ją ozdobić goździkami wbitymi w skórkę. Całość gotuj 10–15 minut, następnie dodaj rum, wyłącz.
  3. Odstaw do przestudzenia na około 2 godziny, dopraw miodem do smaku.
  4. Przed podaniem przecedź lub nie, to zależy od Twoich preferencji.

Smacznego!

comments powered by Disqus