Kompot wigilijny z suszu
22 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
W tym roku odczarowałam kompot z suszu. Podchodziłam do niego już w poprzednich latach, ale dodanie wędzonych owoców powodowało, że rodzinie po prostu nie smakował. W tym roku postanowiłam przygotować go inaczej. Do suszonych owoców dodałam aromatyczne przyprawy i rum. Dzięki czemu mój kompot jest mega aromatyczny, rozgrzewający i bardzo smaczny.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marki Kresto.
Składniki
- 2 opakowania mieszanki kompotowej Kresto
- 1 opakowanie 200 g moreli suszonych Kresto
- 1 łyżeczka goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 2 kwaśne jabłka
- 1 pomarańcza
- 1 szklanka rumu (opcjonalnie)
- miód do smaku
Wykonanie
- Suszone owoce zalej 3 litrami wody, dodaj goździki, anyż i cynamon. Odstaw pod przykryciem na 30 minut.
- Po tym czasie dodaj do owoców pokrojone jabłko i pomarańczę wraz ze skórką. Pomarańczę wcześniej wyszoruj. Możesz ją ozdobić goździkami wbitymi w skórkę. Całość gotuj 10–15 minut, następnie dodaj rum, wyłącz.
- Odstaw do przestudzenia na około 2 godziny, dopraw miodem do smaku.
- Przed podaniem przecedź lub nie, to zależy od Twoich preferencji.
Smacznego!