Czosnek kiszony

(aktualizacja: 1 lutego 2021)
kategoria: kiszonki
tagi: czosnek, dieta dr Dąbrowskiej, dietetyczne, Magazyn Kocioł, papryka ostra, rozmaryn, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Na Nowy Rok podrzucam Wam przepis na kolejną kiszonkę – aromatyczny czosnek. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a czosnek z dodatkiem rozmarynu i ostrej papryki jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, sałatek. Spożywanie jednego surowego ząbka czosnku oraz wypicie odrobiny soku spod kiszonki przyczyni się do zwiększenia waszej odporności. Przepis pochodzi z dwudziestego szóstego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego już roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z czosnkiem”.

Fotografia czosnku kiszonego

Składniki

  • czosnek
  • ostra papryka
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • rozmaryn
  • sól niejodowana do kiszonek – 1 łyżka na 1 litr wody

Wykonanie

  1. Do wyparzonego naczynia, np. słoika, ułóż przyprawy oraz ząbki czosnku.
  2. Zalej solanką. Słoik zakręć i ustaw na talerzyku (podczas kiszenia może wyciekać odrobina płynu) i odstaw do ukiszenia na 2–4 tygodnie, w zależności od własnych preferencji, w temperaturze pokojowej. Temperatura optymalna do kiszenia to 20–22°C.
  3. Po tym czasie kiszonkę przełóż w chłodne miejsce, np. do lodówki.

Smacznego!

Fotografia czosnku kiszonego

comments powered by Disqus