Czosnek kiszony
4 stycznia 2020
(aktualizacja: 1 lutego 2021)
kategoria:
kiszonki
tagi:
autor:
Na Nowy Rok podrzucam Wam przepis na kolejną kiszonkę – aromatyczny czosnek. Przygotowanie jest bardzo łatwe, a czosnek z dodatkiem rozmarynu i ostrej papryki jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, sosów, sałatek. Spożywanie jednego surowego ząbka czosnku oraz wypicie odrobiny soku spod kiszonki przyczyni się do zwiększenia waszej odporności. Przepis pochodzi z dwudziestego szóstego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku grudnia zeszłego już roku. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z czosnkiem”.
Składniki
- czosnek
- ostra papryka
- liście laurowe
- ziele angielskie
- rozmaryn
- sól niejodowana do kiszonek – 1 łyżka na 1 litr wody
Wykonanie
- Do wyparzonego naczynia, np. słoika, ułóż przyprawy oraz ząbki czosnku.
- Zalej solanką. Słoik zakręć i ustaw na talerzyku (podczas kiszenia może wyciekać odrobina płynu) i odstaw do ukiszenia na 2–4 tygodnie, w zależności od własnych preferencji, w temperaturze pokojowej. Temperatura optymalna do kiszenia to 20–22°C.
- Po tym czasie kiszonkę przełóż w chłodne miejsce, np. do lodówki.
Smacznego!