Sałatka z grzankami i pomarańczem


kategoria: sałatki
tagi: czarnuszka, groszek, grzanki, jajka, Kresto, marchewka, olej rzepakowy, papryka, pestki dyni, pomarańcza, Rapso, sałata, ser pleśniowy, słonecznik, szczypior, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Chrupiące grzanki, ser pleśniowy, jajko, warzywa, pestki i pomarańcze. Ja dziś nie potrzebuję chyba już nic więcej. ☺ Bardzo przyjemne połączenie smaków i konsystencji. Do tego bardzo sycące.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Sałatka z grzankami, serem pleśniowym, groszkiem, pestkami i pomarańczem

Składniki (2 porcje)

  • 100 g miksu sałat
  • ½ pomarańczy
  • 2 jajka
  • ½ szklanki groszku mrożonego
  • ¼ papryki
  • 1 mała marchewka
  • szczypiorek
  • ulubione pieczywo
  • ser typu blue
  • olej Rapso
  • miks nasion Kresto (słonecznik, pestki dyni)
  • sól, pieprz
  • nasiona czarnuszki

Sałatka z grzankami, serem pleśniowym, groszkiem, pestkami i pomarańczem

Wykonanie

  1. Ugotuj jajka. Pomarańczę obierz ze skóry, pokrój. Groszek zalej wrzątkiem i odstaw na 2 minuty, po tym czasie osącz. Marchew i paprykę pokrój według swoich upodobań.
  2. Do nagrzanego piekarnika włóż pieczywo posypane rozkruszonym serem. Piecz je do lekkiego rozpuszczenia sera.
  3. Na talerzach ułóż wszystkie składniki. Całość skrop olejem, dopraw solą i pieprzem.

Smacznego!

Sałatka z grzankami, serem pleśniowym, groszkiem, pestkami i pomarańczem

comments powered by Disqus