Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi
3 sierpnia 2020
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
Moje córki jeszcze nie dorosły do takiego połączenia smaków. Natomiast wszyscy dorośli, którzy u mnie je zajadali, zgodnie stwierdzili, że lubią, że smakują i że ekstra. Czy to prawda – musicie sami sprawdzić! Ale smażone nektaryny, ser blue i orzechy brazylijskie to połączenie sprawdzone i niezawodne. Dołóżcie dobre pieczywo, zioła, olej (i lampkę schłodzonego białego wina) i szybka kolacja na wypasie gotowa. 😊
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.
Składniki
(ok. 10 porcji)
- ulubione pieczywo
- 100 g sera typu blue
- 3 nektarynki
- 2 szalotki
- 12 orzechów brazylijskich Kresto
- 2 łyżki ulubionych świeżych ziół
- olej Rapso
Wykonanie
- Pokrojone pieczywo skrop olejem. Ułóż na nim drobno pokrojoną szalotkę, pokruszony ser. Orzechy lekko rozdrobnij, ułóż na pieczywie.
- Piecz grzanki w piekarniku w temp. 180°C przez 7–10 minut, do lekkiego zbrązowienia sera.
- W międzyczasie umyte nektarynki oddziel od pestki i pokrój na ósemki.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wyłóż nektarynki i podsmaż owoce z dwóch stron.
- Wyłóż nektarynki na upieczone grzanki, posyp ziołami. Skrop kanapki olejem pozostałym z pieczenia owoców.
Smacznego!