Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi


kategoria: kanapki
tagi: Kresto, nektarynka, olej rzepakowy, orzechy, orzechy brazylijskie, Rapso, ser pleśniowy, szalotka, VOG, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Moje córki jeszcze nie dorosły do takiego połączenia smaków. Natomiast wszyscy dorośli, którzy u mnie je zajadali, zgodnie stwierdzili, że lubią, że smakują i że ekstra. Czy to prawda – musicie sami sprawdzić! Ale smażone nektaryny, ser blue i orzechy brazylijskie to połączenie sprawdzone i niezawodne. Dołóżcie dobre pieczywo, zioła, olej (i lampkę schłodzonego białego wina) i szybka kolacja na wypasie gotowa. 😊

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto oraz Rapso.

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi

Składniki

(ok. 10 porcji)

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi, opakowania: olej rzepakowy Rapso, orzechy brazylijskie Kresto

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi, opakowania: olej rzepakowy Rapso, orzechy brazylijskie Kresto

Wykonanie

  1. Pokrojone pieczywo skrop olejem. Ułóż na nim drobno pokrojoną szalotkę, pokruszony ser. Orzechy lekko rozdrobnij, ułóż na pieczywie.
  2. Piecz grzanki w piekarniku w temp. 180°C przez 7–10 minut, do lekkiego zbrązowienia sera.
  3. W międzyczasie umyte nektarynki oddziel od pestki i pokrój na ósemki.
  4. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, wyłóż nektarynki i podsmaż owoce z dwóch stron.
  5. Wyłóż nektarynki na upieczone grzanki, posyp ziołami. Skrop kanapki olejem pozostałym z pieczenia owoców.

Smacznego!

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi

Grzanki z nektarynką i orzechami brazylijskimi

comments powered by Disqus