Podpłomyki z hummusem
30 lipca 2020
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
To bodaj drugi przepis na hummus u mnie na blogu, ale tym razem podaję go wraz z propozycją jego podania. Proponuję przygotować do niego polską pizzę – czyli podpłomyki. Tak, tak, mamy coś takiego. 😊 Wystarczy mąka, woda, sól i patelnia lub piekarnik. Kilka minut i gotowe. Ciekawe połączenie smaków i konsystencji, które proponuję uzupełnić sezonowymi warzywami i ziołami.
Co do podpłomyków, to mam wspomnienie z dzieciństwa, kiedy babcia, z nadwyżki ciasta pierogowego, piekła je na blasze pieca węglowego. Wspaniały aromat unosił się w domu jeszcze przez kilka godzin. Proponuję o tym triku pamiętać, gdy zostanie nam więcej ciasta pierogowego lub gdy po prostu nie mamy w domu pieczywa.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht, Kresto oraz Rapso.
Składniki
(12 porcji)
Podpłomyki (22–24 cm)
- 300 g mąki pszennej chlebowej (+ do podsypywania)
- 250 ml gorącej wody
- ½ łyżeczki soli
Hummus
- 2 puszki ciecierzycy Happy Frucht
- 1 opakowanie sezamu Kresto (200 g)
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oleju Rapso
- ok. 1 łyżeczki soli lub do smaku
- 1 łyżka kuminu (lub według uznania)
Wykonanie
Podpłomyki
- Mąkę przesiej, dodaj sól oraz wodę.
- Przy pomocy widelca, mieszając, połącz mąkę z wodą.
- Ciasto wyrabiaj ręką kilka minut, aż będzie elastyczne. Jeżeli się klei, podsyp je mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Podziel ciasto na 12 kawałków. Każdy po kolei wałkuj, podsypując mąką. Proponujemy rozwałkować ciasto na bardzo cieniutkie placki.
- Podpłomyki smaż kolejno na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron. Można je też upiec w piekarniku, w temp. 230–250°C.
Hummus
- Sezam przesyp na suchą patelnię i mieszając upraż na lekki brąz. Ważne jest, aby sezamu nie przypiec zbyt mocno, gdyż zrobi się wówczas gorzki.
- Zmiksuj uprażony sezam z olejem na jednolitą masę.
- Ciecierzycę osącz z zalewy. Przełóż ją do misy miksera/blendera/malaksera, dodaj ok. ⅓ wody spod ciecierzycy i całość zmiksuj na idealnie gładki krem.
- Dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie. W razie potrzeby dodaj wodę, aby uzyskać potrzebną konsystencję. Dopraw do smaku.
Propozycja podania
Podpłomyki posmaruj hummusem, skrop olejem. Posyp pokrojonym ogórkiem, szalotką, natką pietruszki. Smacznego!