Podpłomyki z hummusem


kategoria: dodatki
tagi: ciecierzyca, cytryna, czosnek, Happy Frucht, hummus, Kresto, kumin, mąka pszenna, olej rzepakowy, Rapso, sezam, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To bodaj drugi przepis na hummus u mnie na blogu, ale tym razem podaję go wraz z propozycją jego podania. Proponuję przygotować do niego polską pizzę – czyli podpłomyki. Tak, tak, mamy coś takiego. 😊 Wystarczy mąka, woda, sól i patelnia lub piekarnik. Kilka minut i gotowe. Ciekawe połączenie smaków i konsystencji, które proponuję uzupełnić sezonowymi warzywami i ziołami.

Co do podpłomyków, to mam wspomnienie z dzieciństwa, kiedy babcia, z nadwyżki ciasta pierogowego, piekła je na blasze pieca węglowego. Wspaniały aromat unosił się w domu jeszcze przez kilka godzin. Proponuję o tym triku pamiętać, gdy zostanie nam więcej ciasta pierogowego lub gdy po prostu nie mamy w domu pieczywa.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht, Kresto oraz Rapso.

Podpłomyki z hummusem

Podpłomyki z hummusem

Składniki

(12 porcji)

Podpłomyki (22–24 cm)

  • 300 g mąki pszennej chlebowej (+ do podsypywania)
  • 250 ml gorącej wody
  • ½ łyżeczki soli

Hummus

Podpłomyki z hummusem, opakowania: olej rzepakowy Rapso, ciecierzyca w puszce Happy Frucht, sezam Kresto

Wykonanie

Podpłomyki

  1. Mąkę przesiej, dodaj sól oraz wodę.
  2. Przy pomocy widelca, mieszając, połącz mąkę z wodą.
  3. Ciasto wyrabiaj ręką kilka minut, aż będzie elastyczne. Jeżeli się klei, podsyp je mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  4. Podziel ciasto na 12 kawałków. Każdy po kolei wałkuj, podsypując mąką. Proponujemy rozwałkować ciasto na bardzo cieniutkie placki.
  5. Podpłomyki smaż kolejno na rozgrzanej, suchej patelni z obu stron. Można je też upiec w piekarniku, w temp. 230–250°C.

Hummus

  1. Sezam przesyp na suchą patelnię i mieszając upraż na lekki brąz. Ważne jest, aby sezamu nie przypiec zbyt mocno, gdyż zrobi się wówczas gorzki.
  2. Zmiksuj uprażony sezam z olejem na jednolitą masę.
  3. Ciecierzycę osącz z zalewy. Przełóż ją do misy miksera/blendera/malaksera, dodaj ok. ⅓ wody spod ciecierzycy i całość zmiksuj na idealnie gładki krem.
  4. Dodaj pozostałe składniki, zmiksuj ponownie. W razie potrzeby dodaj wodę, aby uzyskać potrzebną konsystencję. Dopraw do smaku.

Propozycja podania

Podpłomyki posmaruj hummusem, skrop olejem. Posyp pokrojonym ogórkiem, szalotką, natką pietruszki. Smacznego!

Podpłomyki z hummusem

comments powered by Disqus