Wegański sos boloński


kategoria: obiad
tagi: bazylia, cebula, cząber, czosnek, Happy Frucht, olej rzepakowy, oregano, papryka, passata pomidorowa, Rapso, rozmaryn, seler naciowy, soczewica, tymianek, VOG, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Od kiedy prawie całkowicie wyeliminowaliśmy z naszej kuchni mięso, od wtedy ten sos ląduje z makaronem na naszych talerzach. Bardzo aromatyczny i smaczny sos warzywny z soczewicą. Dodatkowym atutem jest szybkość jego przygotowania. Można ugotować go więcej, a zapas poprzelewać do słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, a po ostygnięciu chowamy do lodówki i mamy gotowy sos na zapas, wystarczy ugotować makaron. Sos ten wykorzystuję także do wege-lasagne. Polecam!

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht oraz Rapso.

Wegański sos boloński

Wegański sos boloński

Składniki

(4–6 porcji)

  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 1 puszka soczewicy Happy Frucht
  • 1 duża papryka czerwona
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju Rapso
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub tymianku i oregano
  • garść świeżych ziół: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, cząber (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Wegański sos boloński, opakowania: olej rzepakowy Rapso, soczewica w puszce Happy Frucht

Wykonanie

  1. Rozgrzej na patelni olej, dodaj cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Smaż całość 3–4 minuty.
  2. Dodaj pokrojoną paprykę oraz seler naciowy. Wymieszaj i smaż kolejne 3–4 minuty.
  3. Osącz soczewicę z zalewy, dodaj ją wraz z suszonymi ziołami na patelnię.
  4. Przelej na patelnię passatę, wymieszaj zawartość patelni i duś sos na małym ogniu do zagęszczenia. Powinno to zająć ok. 20 minut.
  5. Na koniec dopraw sos do smaku, dodaj świeże zioła.
  6. Sos jest idealny w połączeniu z makaronem spaghetti. Można go użyć także do lasagne.

Smacznego!

Wegański sos boloński

comments powered by Disqus