Wegański sos boloński
29 lipca 2020
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Od kiedy prawie całkowicie wyeliminowaliśmy z naszej kuchni mięso, od wtedy ten sos ląduje z makaronem na naszych talerzach. Bardzo aromatyczny i smaczny sos warzywny z soczewicą. Dodatkowym atutem jest szybkość jego przygotowania. Można ugotować go więcej, a zapas poprzelewać do słoików. Słoiki odwracamy do góry dnem, a po ostygnięciu chowamy do lodówki i mamy gotowy sos na zapas, wystarczy ugotować makaron. Sos ten wykorzystuję także do wege-lasagne. Polecam!
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Happy Frucht oraz Rapso.
Składniki
(4–6 porcji)
- 1 litr passaty pomidorowej
- 1 puszka soczewicy Happy Frucht
- 1 duża papryka czerwona
- 4 łodygi selera naciowego
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju Rapso
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich lub tymianku i oregano
- garść świeżych ziół: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, cząber (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Wykonanie
- Rozgrzej na patelni olej, dodaj cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. Smaż całość 3–4 minuty.
- Dodaj pokrojoną paprykę oraz seler naciowy. Wymieszaj i smaż kolejne 3–4 minuty.
- Osącz soczewicę z zalewy, dodaj ją wraz z suszonymi ziołami na patelnię.
- Przelej na patelnię passatę, wymieszaj zawartość patelni i duś sos na małym ogniu do zagęszczenia. Powinno to zająć ok. 20 minut.
- Na koniec dopraw sos do smaku, dodaj świeże zioła.
- Sos jest idealny w połączeniu z makaronem spaghetti. Można go użyć także do lasagne.
Smacznego!