Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur


kategoria: obiad
tagi: cebula, czosnek, fasola, jajka, kasza, kasza bulgur, Magazyn Kocioł, majeranek, natka pietruszki, olej rzepakowy, otręby, sos sojowy, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Czy lubicie kotlety z warzyw? Proponuję bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kotlety z fasoli z puszki i kaszy bulgur. Ja przygotowuję ich zazwyczaj sporo, zjadamy je na obiad z warzywami, a potem na zimno, solo, w kanapkach i sałatkach. Znikają szybko, bo są naprawdę fajne, sycące i niejeden zagorzały miłośnik mięsa nimi nie pogardzi.

Przepis pochodzi z dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w dziale „Przepisy z puszek”.

Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur, pita

Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur, pita

Składniki

(20 porcji)

  • 2 puszki białej fasoli
  • 100 g suchej kaszy bulgur
  • 4 łyżki otrębów owsianych
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • garść świeżego majeranku (ew. suszonego)
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur, pita

Wykonanie

  1. Kaszę gotujemy według zaleceń producenta. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
  2. Fasolę osączamy z zalewy i miksujemy wraz z jajkami (przy pomocy blendera, miksera). Łączymy w misce zmiksowaną fasolę, otręby, przestudzoną kaszę, pokrojone zioła oraz przyprawy.
  3. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie formujemy małe kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy.

Smacznego!

Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur, pita

comments powered by Disqus