Kotleciki z fasoli i kaszy bulgur
17 lipca 2020
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Czy lubicie kotlety z warzyw? Proponuję bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu kotlety z fasoli z puszki i kaszy bulgur. Ja przygotowuję ich zazwyczaj sporo, zjadamy je na obiad z warzywami, a potem na zimno, solo, w kanapkach i sałatkach. Znikają szybko, bo są naprawdę fajne, sycące i niejeden zagorzały miłośnik mięsa nimi nie pogardzi.
Przepis pochodzi z dwudziestego ósmego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w dziale „Przepisy z puszek”.
Składniki
(20 porcji)
- 2 puszki białej fasoli
- 100 g suchej kaszy bulgur
- 4 łyżki otrębów owsianych
- 2 duże cebule
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- garść świeżego majeranku (ew. suszonego)
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie
- Kaszę gotujemy według zaleceń producenta. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy drobno pokrojony czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
- Fasolę osączamy z zalewy i miksujemy wraz z jajkami (przy pomocy blendera, miksera). Łączymy w misce zmiksowaną fasolę, otręby, przestudzoną kaszę, pokrojone zioła oraz przyprawy.
- Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie formujemy małe kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy.
Smacznego!