Hiszpański wieczór przy zachodzie słońca


kategoria: recenzje
tagi: gorgonzola, jogurt grecki, ser feta, tymianek, wegetariańskie, wino
autor: Joanna Komorowska

Dziś mi już więcej nic potrzeba! Kieliszek schłodzonego hiszpańskiego, wytrawnego wina i szybka oraz mega smaczna przekąska. Od kilkunastu dni jest bardzo gorąco i dopiero przy zachodzie słońca można spokojnie usiąść na tarasie. Gotowanie zmniejszyłam do minimum. Obecnie na naszym stole królują świeże owoce, warzywa, sery i orzechy. Dziś, na dobry początek weekendu, mała uczta z mężem i córkami! 😊

Hiszpański stół, uczta, butelka wina Valmiñor Albariño, krakersy Daveiga Mariñeiras, pasta serowa

Owoce, wino, orzechy, hiszpańskie krakersy Mariñeiras i pyszna serowa pasta. Serową pastę na dzisiejszy wieczór przygotowałam dosłownie w jedną minutę. Ser gorgonzola, ser sałatkowy typu feta i do tego jogurt grecki. Całość pognieciona widelcem, a na koniec posypana tymiankiem. Dobrze komponuje się z krakersami Mariñeiras. Poznałam je niedawno, ale od razu skradły nasze serca. Nie są to krakersy takie, do jakich jesteśmy przyzwyczajeni. Są bardzo kruche, doskonałe na wycieczkę, do szkoły, pracy, czy na imprezę. Świetnie łączą się ze smakami słodkimi, kwaśnymi, słonymi. Co dla mnie ważne, nie chłoną wody z powietrza, zachowując swoje walory. Ich nazwę moglibyśmy na język polski przetłumaczyć jako Marynarskie – to nawiązanie do starej marynarskiej tradycji. Tak przygotowane, podpieczone pieczywo żeglarze zabierali ze sobą w długie rejsy, bez obawy, że się zestarzeje czy zawilgotnieje.

Krakersy Mariñeiras pochodzą z hiszpańskiej Galicji, regionu znanego z najlepszego chleba w Hiszpanii. Tradycje piekarnicze są tam bardzo żywe i ciągle kultywowane. Chleb z Galicji doczekał się nawet kategorii IGP – produktu z chronionym miejscem pochodzenia.

Mariñeiras produkowane są z wysokiej jakości składników, w 100% naturalnych (bez GMO, bez konserwantów i barwników), bez dodatku cukru i o obniżonej zawartości soli w porównaniu do innych produktów z tej kategorii (1,4 g soli na 100 g produktu). Użytym tłuszczem jest oliwa z oliwek, z pierwszego tłoczenia – to naturalne źródło tłuszczów nienasyconych (zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi przyczynia się do utrzymania odpowiedniego poziomu cholesterolu we krwi).

Produkt jest certyfikowany jako ekologiczny i wegański. Mariñeiras są dostępne w Polsce dzięki dystrybutorowi Bioplanet. Można je nabyć w większości sklepów z produktami eko.

Dziękuję pani Małgorzacie Kozakiewicz z Ambasady Hiszpanii w Polsce za pyszną przesyłkę.

Hiszpański stół, uczta, butelka wina Valmiñor Albariño, krakersy Daveiga Mariñeiras, pasta serowa

comments powered by Disqus