Kompot rabarbarowo-miętowy
4 lipca 2014
kategoria:
napoje
tagi:
autor:
Kompot pachnący latem. Zamiast cukru użyłam świeżej stewii, dzięki czemu napój jest mało kaloryczny. Zamiast stewii można dodać miód lub po prostu cukier (miód najlepiej po uprzednim schłodzeniu kompotu). Najlepiej smakuje schłodzony lub z kostkami lodu.
Składniki (2,5 litra)
- 1 kg rabarbaru
- 5–7 gałązek mięty
- gałązki stewii (albo cukier lub miód)
- 2,5 litra wody
Wykonanie
- Oczyszczony, umyty rabarbar kroimy w kostkę. Miętę, stewię płuczemy. Ja użyłam 4 gałązki stewii, ale ilość uzależniona jest od Waszych preferencji smakowych. Do gotującej wody dodajemy rabarbar, stewię.
- Gotujemy ok. 5 minut. Wyłączamy gaz, dodajemy gałązki mięty, przykrywamy garnek pokrywką. Parzymy miętę ok. 5 minut.
- Kompot przecedzamy, studzimy.