Kompot rabarbarowo-miętowy


kategoria: napoje
tagi: kompot, lemoniada, mięta, miód, rabarbar, stewia, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kompot pachnący latem. Zamiast cukru użyłam świeżej stewii, dzięki czemu napój jest mało kaloryczny. Zamiast stewii można dodać miód lub po prostu cukier (miód najlepiej po uprzednim schłodzeniu kompotu). Najlepiej smakuje schłodzony lub z kostkami lodu.

Fotografia kompotu rabarbarowo-miętowego

Składniki (2,5 litra)

  • 1 kg rabarbaru
  • 5–7 gałązek mięty
  • gałązki stewii (albo cukier lub miód)
  • 2,5 litra wody

Wykonanie

  • Oczyszczony, umyty rabarbar kroimy w kostkę. Miętę, stewię płuczemy. Ja użyłam 4 gałązki stewii, ale ilość uzależniona jest od Waszych preferencji smakowych. Do gotującej wody dodajemy rabarbar, stewię.
  • Gotujemy ok. 5 minut. Wyłączamy gaz, dodajemy gałązki mięty, przykrywamy garnek pokrywką. Parzymy miętę ok. 5 minut.
  • Kompot przecedzamy, studzimy.

Fotografia kompotu rabarbarowo-miętowego

comments powered by Disqus