Bezglutenowe ciasto pierogowe gryczane


kategoria: pierogi
tagi: bezglutenowe, mąka gryczana, mąka ziemniaczana, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

W odzewie na wasze sygnały, dzisiaj prezentuję wam przepis na ciasto do pierogów – gryczane, bezglutenowe. Ciasto to świetnie nadaje się do farszów warzywnych, owocowych (dzisiaj robiłam właśnie z niego pierożki z truskawkami mrożonymi) czy do klasycznych ruskich. Robiąc je należy bezwzględnie pamiętać, aby woda do niego dolewana była wrząca, ciasto musi się zaparzyć. Ciasto to jest delikatne i wymaga pewnej wprawy w lepieniu pierogów. Pierogi z niego przyrządzone świetnie nadają się do odsmażenia następnego dnia.

Fotografia bezglutenowego ciasta pierogowego gryczanego

Składniki (ok. 50 sztuk)

  • 1½ szklanki mąki gryczanej
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 ⅓ szklanki wrzątku
  • szczypta soli

Wykonanie

  • Do dużej miski wsypujemy mąki, sól, całość mieszamy.
  • Do dołka w mące stopniowo wlewamy wrzątek (bardzo gorący! uważajcie na poparzenia!) mieszając mąkę widelcem. Gdy mąka będzie już połączona z wodą, można zacząć ciasto zagniatać rękoma, ciasto powinno być już chłodniejsze.
  • Ciasto w miarę zagniatania będzie nabierać elastyczności i gładkości, nie powinno wymagać podsypywania mąką. Jeśli jednak nadal będzie się lepić, można podsypać je odrobiną mąki gryczanej.
  • Wyrobione ciasto dzielimy na 4 części i 3 części zawijamy w folię aluminiową.
  • Ciasto rozwałkowujemy między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, ewentualnie minimalnie podsypując je mąką.
  • Wykrawamy kółka, na środek krążka wykładamy farsz i zlepiamy pierogi, dobrze dociskając brzegi. Aby ułatwić sobie tę czynność, opuszki palców zanurzamy w mące gryczanej. Pamiętajmy jednak o tym, aby nie dawać za dużo farszu, gdyż ciasto będzie nam pękać.
  • Pierogi gotujemy w miarę szybko po ulepieniu w posolonym wrzątku. Gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia pierogów na wierzch. Aby się upewnić czy ciasto jest ugotowane, wyciągamy jednego pierożka i sprawdzamy.
  • Pierogi wykładamy na talerz jeden obok drugiego, gdyż łatwo się kleją. Jeżeli chcemy zjeść je następnego dnia, wówczas pierożki polewamy tłuszczem i przykrywamy folią spożywczą, przechowujemy je w lodówce.
comments powered by Disqus