Knedle ze śliwkami


kategoria: obiad
tagi: cynamon, kluski, knedle, mąka pszenna, śliwki, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Dzisiaj u mnie na blogu będzie bardzo tradycyjnie. Skłania ku temu aura oraz stragany, które wprost uginają się od śliwek różnej maści. Ja przygotowałam dla Was knedle z węgierkami według receptury, która w moim domu rodzinnym była stosowana od lat. Chociaż nie przypominam sobie, aby moja mama nam je lepiła. Specjalistkami były babcie. ☺

Fotografia knedli ze śliwkami

Składniki (4 porcje)

  • 1 kg ziemniaków
  • ½ kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,6 kg śliwek węgierek bez pestek

Do podania

  • śmietana/jogurt naturalny lub grecki
  • cukier
  • cynamon
    lub
  • zasmażona bułka na maśle

Fotografia knedli ze śliwkami

Wykonanie

  • Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę.
  • Do przestudzonych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, jaja oraz sól.
  • Wyrabiamy sprężyste ciasto. Formujemy długi, średniej grubości wałek i wycinamy niewielkie kawałki.
  • Każdy z kawałków kolejno rozpłaszczamy, wkładamy śliwkę i formujemy kulkę – knedla. Układamy ją na wysypanej mąką tortownicy. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników.
  • Knedle gotujemy w dużym garnku, wodę solimy. Kilkakrotnie knedle mieszamy, aby nie przykleiły się do dna. Gotujemy 3–4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
  • Knedle wykładamy łyżką cedzakową i w zależności od upodobań dodajemy do nich wymienione wyżej dodatki. My lubimy najbardziej ze śmietaną, cukrem oraz cynamonem. ☺

Smacznego!

Fotografia knedli ze śliwkami

comments powered by Disqus