Knedle ze śliwkami
14 września 2015
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Dzisiaj u mnie na blogu będzie bardzo tradycyjnie. Skłania ku temu aura oraz stragany, które wprost uginają się od śliwek różnej maści. Ja przygotowałam dla Was knedle z węgierkami według receptury, która w moim domu rodzinnym była stosowana od lat. Chociaż nie przypominam sobie, aby moja mama nam je lepiła. Specjalistkami były babcie. ☺
Składniki (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków
- ½ kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 0,6 kg śliwek węgierek bez pestek
Do podania
- śmietana/jogurt naturalny lub grecki
- cukier
- cynamon
lub - zasmażona bułka na maśle
Wykonanie
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę.
- Do przestudzonych ziemniaków dodajemy przesianą mąkę, jaja oraz sól.
- Wyrabiamy sprężyste ciasto. Formujemy długi, średniej grubości wałek i wycinamy niewielkie kawałki.
- Każdy z kawałków kolejno rozpłaszczamy, wkładamy śliwkę i formujemy kulkę – knedla. Układamy ją na wysypanej mąką tortownicy. Postępujemy tak aż do wyczerpania składników.
- Knedle gotujemy w dużym garnku, wodę solimy. Kilkakrotnie knedle mieszamy, aby nie przykleiły się do dna. Gotujemy 3–4 minuty od wypłynięcia na wierzch.
- Knedle wykładamy łyżką cedzakową i w zależności od upodobań dodajemy do nich wymienione wyżej dodatki. My lubimy najbardziej ze śmietaną, cukrem oraz cynamonem. ☺
Smacznego!