Rosół według Sebastiana Olmy
11 grudnia 2015
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Rosół najczęściej gotuję z kilku rodzajów mięs. Najczęściej jest to indyk, kurczak, wołowina i jak uda mi się kupić – dodaję także kaczkę, pod koniec gotowania dodaję lubczyk, w sezonie świeży, po sezonie mrożony. Dzisiaj jednak chcę z Wami podzielić się przepisem, który pochodzi z warsztatów kulinarnych z Sebastianem Olmą, o których pisałam niedawno. Jest to rosół składający się tylko z jednego rodzaju mięsa – z kurczaka kukurydzianego, wykończony już na talerzach lubczykiem. Rosół ugotowany wg tego przepisu jest klarowny, ma piękną bursztynową barwę i jest naprawdę bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam!
Składniki (10 porcji)
- kurczak kukurydziany, np. Drosed
- 2 porcje włoszczyzny
- 500 g białej cebuli
- 100 g cukru
- olej do smażenia
- 20 g lubczyku
Wykonanie
- Kurczaka dokładnie opłucz, a następnie pozbądź się podrobów. Mięso włóż do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gdy woda będzie się podgrzewać, zbierz warstwę, która utworzy się na wierzchu.
- Gdy wywar zacznie się gotować, dodaj obrane warzywa, zagotuj i zmniejsz ogień/moc. Gotuj przez ok. 3 godziny.
- Rozgrzej patelnię, dodaj 2 łyżki oleju, wsyp cukier. Cebulę przekrój na pół i ułóż przecięciami na patelni, podsmaż ją.
- Cebulę wrzuć do zupy i gotuj jeszcze przez godzinę.
- Gdy rosół jest klarowny i bursztynowy, odcedź składniki od bulionu.
- Wyciągnij mięso i warzywa. Warzywa pokrój w kostkę, piersi z kurczaka też rozdrobnij.
- Rosół podawaj z warzywami, mięsem oraz z lubczykiem.
Smacznego!