Rosół według Sebastiana Olmy


kategoria: zupa
tagi: bezglutenowe, bulion, cebula, kurczak, lubczyk, marchewka, rosół, zupa
autor: Joanna Komorowska

Rosół najczęściej gotuję z kilku rodzajów mięs. Najczęściej jest to indyk, kurczak, wołowina i jak uda mi się kupić – dodaję także kaczkę, pod koniec gotowania dodaję lubczyk, w sezonie świeży, po sezonie mrożony. Dzisiaj jednak chcę z Wami podzielić się przepisem, który pochodzi z warsztatów kulinarnych z Sebastianem Olmą, o których pisałam niedawno. Jest to rosół składający się tylko z jednego rodzaju mięsa – z kurczaka kukurydzianego, wykończony już na talerzach lubczykiem. Rosół ugotowany wg tego przepisu jest klarowny, ma piękną bursztynową barwę i jest naprawdę bardzo aromatyczny i smaczny. Polecam!

Fotografia rosołu wg Sebastiana Olmy

Składniki (10 porcji)

  • kurczak kukurydziany, np. Drosed
  • 2 porcje włoszczyzny
  • 500 g białej cebuli
  • 100 g cukru
  • olej do smażenia
  • 20 g lubczyku

Fotografia rosołu wg Sebastiana Olmy

Wykonanie

  • Kurczaka dokładnie opłucz, a następnie pozbądź się podrobów. Mięso włóż do garnka z zimną wodą i zagotuj. Gdy woda będzie się podgrzewać, zbierz warstwę, która utworzy się na wierzchu.
  • Gdy wywar zacznie się gotować, dodaj obrane warzywa, zagotuj i zmniejsz ogień/moc. Gotuj przez ok. 3 godziny.
  • Rozgrzej patelnię, dodaj 2 łyżki oleju, wsyp cukier. Cebulę przekrój na pół i ułóż przecięciami na patelni, podsmaż ją.
  • Cebulę wrzuć do zupy i gotuj jeszcze przez godzinę.
  • Gdy rosół jest klarowny i bursztynowy, odcedź składniki od bulionu.
  • Wyciągnij mięso i warzywa. Warzywa pokrój w kostkę, piersi z kurczaka też rozdrobnij.
  • Rosół podawaj z warzywami, mięsem oraz z lubczykiem.

Fotografia rosołu wg Sebastiana Olmy

Smacznego!

comments powered by Disqus