Naleśniki od podstaw
29 stycznia 2016
kategoria:
kuchenne ABC
tagi:
autor:
Dzisiaj znowu coś dla tych, którzy stawiają swoje pierwsze kroki w kuchni. Będzie to przepis na naleśniki idealne. Jeśli wykonacie krok po kroku, to na pewno naleśniki wam wyjdą i naprawdę będą smakowały. Możecie przełożyć je owocami, twarożkiem, konfiturą czy w wersji wytrawnej podać z farszem mięsnym lub warzywnym.
Przepis przygotowałam do 9. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody (najlepiej gazowanej)
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru (w wersji słodkiej)
- masło klarowane do smażenia
Wykonanie
- Mąkę przesiej, dodaj mleko, wodę, jajka, sól i cukier.
- Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut, aby uwolnił się gluten.
- Smaż partiami na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego.
- Ilość naleśników uzależniona jest od wielkości patelni, na której je smażymy, oraz od ilości ciasta nalewanego na patelnię.
Powodzenia!