Suflet czekoladowy z chilli
3 lutego 2016
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Upieczenie idealnego sufletu to nie lada wyzwanie. A jeszcze jego sfotografowanie, gdy opada on w mgnieniu oka, to dopiero problem. Mój suflet jest lekko płyny w środku, z wyczuwalną nutką chilli. Przepyszny. Podawajcie go zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Przepis przygotowałam do 9. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.
Składniki
- 150 g czekolady (minimum 50% kakao)
- 130 g masła (plus masło do wysmarowania foremek)
- 3 jajka
- 135 g cukru (drobnego)
- 1½ łyżeczki chilli (sproszkowanego)
Wykonanie
- Wysmaruj foremki masłem i wstaw je do lodówki. Po kilku minutach czynność powtórz.
- Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź.
- Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj stopniowo cukier I ubij na gładką masę.
- Dodaj do masła z czekoladą żółtka oraz chilli. Po wymieszaniu dodaj ⅓ ubitego z cukrem białka, wymieszaj.
- Dodaj resztę białka i delikatnie wymieszaj. Przełóż do foremek i piecz ok. 8–10 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
- Tak upieczony suflet będzie płynny w środku. Jeśli chcesz, aby był bardziej upieczony – wydłuż czas pieczenia.
- Suflet podawaj od razu po upieczeniu, posypany np. cukrem pudrem.
Smacznego!