Suflet czekoladowy z chilli


kategoria: deser
tagi: chilli, czekolada, czekolada gorzka, deser, jajka, Magazyn Kocioł, masło, suflet, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Upieczenie idealnego sufletu to nie lada wyzwanie. A jeszcze jego sfotografowanie, gdy opada on w mgnieniu oka, to dopiero problem. Mój suflet jest lekko płyny w środku, z wyczuwalną nutką chilli. Przepyszny. Podawajcie go zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Przepis przygotowałam do 9. numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł.

Fotografia sufletu czekoladowego z chilli

Składniki

  • 150 g czekolady (minimum 50% kakao)
  • 130 g masła (plus masło do wysmarowania foremek)
  • 3 jajka
  • 135 g cukru (drobnego)
  • 1½ łyżeczki chilli (sproszkowanego)

Wykonanie

  1. Wysmaruj foremki masłem i wstaw je do lodówki. Po kilku minutach czynność powtórz.
  2. Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj stopniowo cukier I ubij na gładką masę.
  4. Dodaj do masła z czekoladą żółtka oraz chilli. Po wymieszaniu dodaj ⅓ ubitego z cukrem białka, wymieszaj.
  5. Dodaj resztę białka i delikatnie wymieszaj. Przełóż do foremek i piecz ok. 8–10 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku.
  6. Tak upieczony suflet będzie płynny w środku. Jeśli chcesz, aby był bardziej upieczony – wydłuż czas pieczenia.
  7. Suflet podawaj od razu po upieczeniu, posypany np. cukrem pudrem.

Fotografia sufletu czekoladowego z chilli

Smacznego!

comments powered by Disqus