Biała pizza ze szparagami i anchois
26 września 2016
kategoria:
pizza
tagi:
autor:
Moimi ulubionymi dodatkami do pizzy są anchois i papryka pepperoni. Lubię, gdy pizza jest pikantna, a odrobina anchois podkręca jej smak. Dzisiejszą pizzę serwowałam mojej rodzince, więc ograniczyłam się jedynie do anchois, ale za to wzbogaciłam ją szparagami i białym sosem, który świetnie zastępuje tradycyjny. Lekko skropiona przed podaniem oliwą truflową pizza sprawia, że danie smakuje wybornie.
Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.
Ciasto (2 pizze)
- 250 g mąki pszennej (plus mąka do podsypywania)
- ok. 160 ml ciepłej wody (nie gorącej)
- 7 g drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oliwy Extra Vergine (plus 1 łyżka do posmarowania ciasta)
dodatki
- 150 g gorgonzoli
- 150 g mozzarelli
- ½ pęczka szparagów zielonych
- 1 słoiczek anchois
- garść oliwek czarnych bez pestek
- garść pomidorów koktajlowych
- bazylia (świeża)
- oliwa Extra Vergine – Trufle
Wykonanie
- Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól, drożdże, składniki wymieszaj.
- Dodaj wodę, całość wymieszaj. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt wilgotne delikatnie podsyp mąką.
- Ciasto uformuj w kulkę, posmaruj oliwą, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1 godzina).
- Wyrośnięte ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich podsyp mąką i rozwałkuj. Przełóż do formy.
- Odłam końcówki szparagów. Potnij je na mniejsze części. Oliwki pokrój w plasterki. Pomidorki pokrój na połówki.
- Wyłóż po ½ porcji sera na każde z ciast.
- Wyłóż pozostałe składniki.
- Piekarnik nagrzej w międzyczasie do 220°C.
- Pizzę piecz na środkowej półce przez 12–15 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta.
- Przed podaniem posyp bazylią i polej oliwą truflową.
Smacznego!