Focaccia z tuńczykiem


kategoria: chleb
tagi: focaccia, Index Food, kuchnia włoska, mąka pszenna, oliwa, pomidory, tuńczyk, tymianek
autor: Joanna Komorowska

Lubię to! Idealnie nadaje się na kolację, zwłaszcza teraz, gdy za oknami plucha. Focaccia tylko z pozoru wydaje się trudna. Potrzeba tylko trochę cierpliwości, która zostanie wynagrodzona, gdy siądziemy do uczty. ☺ Polecam serdecznie.

Przepis powstał we współpracy z firmą Index Food.

Fotografia focaccii z tuńczykiem

Składniki (4 porcje)

Fotografia focaccii z tuńczykiem

Wykonanie

  1. Robimy zaczyn. Do pół szklanki wody dodajemy rozkruszone drożdże, ½ łyżeczki cukru, 2 łyżki mąki. Całość mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  2. Do przesianej mąki (odliczamy 2 łyżki mąki użyte do zaczynu) i soli dodajemy zaczyn (lub suszone drożdże, one nie wymagają wcześniejszego wyrośnięcia), pozostałą część wody, 2 łyżki oliwy, tymianek. Całość mieszamy i wyrabiamy kilka minut na stolnicy delikatnie tylko podsypując mąką. Ciasto powinno być miękkie.
  3. Wyrobione ciasto smarujemy jedną łyżką oliwy, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmuje to ok. 2 godzin.
  4. Formę do pieczenia (wymiary 20×30 cm) smarujemy oliwą, posypujemy solą morską i wykładamy ciasto. Tuńczyka osączamy z oliwy, łyżeczką robimy dziurki w cieście i wkładamy w nie rybę. Pomidory kroimy i układamy na cieście. Całość posypujemy delikatnie solą i świeżymi ziołami. Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
  5. Wyrośnięte ciasto skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego (200°C) piekarnika. Pieczemy ok. 15–20 minut do zarumienienia ciasta.
  6. Chlebek najlepiej smakuje z dobrą oliwą z oliwek, tuż po upieczeniu, ale sprawdza się i dnia następnego.

Smacznego!

Fotografia focaccii z tuńczykiem

comments powered by Disqus