Suflet serowy
27 kwietnia 2017
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
W nadchodzący weekend proponuję troszeczkę się porozpieszczać. Już od rana możecie być w dobrym humorze, a to dzięki przygotowaniu dla siebie i najbliższych smacznego śniadania. Ucieszą się zwłaszcza ci z Was, którzy lubią poeksperymentować ze smakami. Tym razem przyrządziłam lekki, serowy suflet z aromatami wiosny i lata ukrytymi w nowym dżemie Wiśnia z płatkami róży od marki Łowicz. Choć suflet wymaga precyzyjnego wykonania według przepisu, to niech Was nie przestraszy cały proces, który wcale nie jest zbyt skomplikowany. ☺
Dżemy z serii owocowo-kwiatowych Łowicz znajdziecie już na półkach sklepowych. Przepis powstał we współpracy z firmą Łowicz.
Składniki (4 porcje)
- 50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek)
- 50 g mąki pszennej
- 500 ml mleka 3,2%
- ⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 200 g sera cheddar
- 100 g sera parmezan
- 6 jajek
- dżem Wiśnia z płatkami róży Łowicz
- 1 i ½ łyżeczki musztardy (wyrazistej w smaku, np. rosyjskiej)
- szczypta soli
- szczypta białego pieprzu
- bułka tarta do wysmarowania kokilek
Wykonanie
- Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając aby nie pozostały grudki. Całość przestudź.
- Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj.
- Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj.
- Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki.
- Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut.
- Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z dżemem Łowicz Wiśnia z płatkami róży.
Smacznego!