Suflet serowy


kategoria: śniadanie
tagi: cheddar, gałka muszkatołowa, jajka, Łowicz, masło, parmezan, róża, suflet, wegetariańskie, wiśnie
autor: Joanna Komorowska

W nadchodzący weekend proponuję troszeczkę się porozpieszczać. Już od rana możecie być w dobrym humorze, a to dzięki przygotowaniu dla siebie i najbliższych smacznego śniadania. Ucieszą się zwłaszcza ci z Was, którzy lubią poeksperymentować ze smakami. Tym razem przyrządziłam lekki, serowy suflet z aromatami wiosny i lata ukrytymi w nowym dżemie Wiśnia z płatkami róży od marki Łowicz. Choć suflet wymaga precyzyjnego wykonania według przepisu, to niech Was nie przestraszy cały proces, który wcale nie jest zbyt skomplikowany. ☺

Dżemy z serii owocowo-kwiatowych Łowicz znajdziecie już na półkach sklepowych. Przepis powstał we współpracy z firmą Łowicz.

Fotografia sufletu serowego

Składniki (4 porcje)

  • 50 g masła (plus masło do posmarowania kokilek)
  • 50 g mąki pszennej
  • 500 ml mleka 3,2%
  • ⅓ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 200 g sera cheddar
  • 100 g sera parmezan
  • 6 jajek
  • dżem Wiśnia z płatkami róży Łowicz
  • 1 i ½ łyżeczki musztardy (wyrazistej w smaku, np. rosyjskiej)
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • bułka tarta do wysmarowania kokilek

Fotografia sufletu serowego

Wykonanie

  1. Masło rozpuść w garnku (najlepiej o grubym dnie), dodaj mąkę, całość wymieszaj. Dodaj mleko, cały czas mieszając aby nie pozostały grudki. Całość przestudź.
  2. Białka oddziel od żółtek. Dodaj żółtka, gałkę muszkatołową, musztardę, sól, pieprz i wymieszaj. Dodaj starte sery, wymieszaj.
  3. Ubij białka na lekko sztywną pianę. Dodaj ¼ piany do przygotowanych wcześniej składników, delikatnie wymieszaj.
  4. Dodaj resztę piany i bardzo ostrożnie wymieszaj składniki.
  5. Kokilki wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą, pozbądź się nadmiaru. Przełóż foremki do zamrażalnika na 5 minut.
  6. Nagrzej piekarnik do 200°C (bez termoobiegu) i piecz suflet przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz jeszcze przez ok. 20 minut. Podawaj od razu po wyciągnięciu z piekarnika, ponieważ suflet bardzo szybko opada. Doskonale komponuje się z dżemem Łowicz Wiśnia z płatkami róży.

Smacznego!

Fotografia sufletu serowego

comments powered by Disqus