Pierogi z soczewicą, fetą, gorgonzolą oraz groszkiem
16 sierpnia 2017
kategoria:
pierogi
tagi:
autor:
Zapraszam Was na pyszne, lekkie, delikatne i wegetariańskie pierożki. Lekko podsmażone zyskują na smaku. Oczywiście nie trzeba ich koniecznie obsmażać, wystarczy je ugotować, przełożyć na talerz i podać z łyżeczką masła, które rozpuści się pod wpływem ciepła. Kto się skusi? ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki (40–60 pierożków)
- 1 szklanka (250 ml) soczewicy czerwonej Halina
- 1 ½ szklanki groszku zielonego świeżego lub mrożonego
- 200 g fety
- 100 g gorgonzoli
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz, np. czerwony
- 2–3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
Ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej (ok. 400 g) + do podsypywania
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 1 łyżka masła roztopionego
- sól
Wykonanie
- Soczewicę ugotuj według zaleceń producenta, ostudź.
- Groszek ugotuj, ostudź. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
- Sery rozdrób widelcem.
- Połącz soczewicę, lekko pognieciony widelcem groszek (nie rozdrabniaj całego groszku, niech mniejsza część zostanie nie rozdrobniona), sery, czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
- Z podanych składników zagnieć ciasto. Nie podsypuj jednak go zbyt dużą ilością mąki, ciasto powinno być elastyczne ale i miękkie, delikatne. Wyrobione ciasto zawiń w ściereczkę i odstaw na 15 minut.
- Ciasto rozwałkuj, wykrawaj koła. Nakładaj łyżeczką farsz i sklejaj pierogi. Odkładaj je na opruszoną mąką tackę lub talerz.
- Zagotuj w dużym garnku wodę, lekko ją osól. Partiami gotuj pierogi, 1–2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
- Na dużej patelni rozgrzej łyżkę tłuszczu i ugotowane pierogi smaż porcjami na lekko brązowo.
- Podawaj gorące z ulubionymi warzywami i/lub np. zimnym kefirem.
Smacznego!