Placuszki z płatków żytnich


kategoria: śniadanie
tagi: curry, czarnuszka, jajka, jogurt grecki, koperek, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, łosoś, łosoś wędzony, olej rzepakowy, papryka, płatki żytnie, pomidory suszone, ser biały, słonecznik
autor: Joanna Komorowska

Problem niejednego rodzica – co przygotować swoim dzieciom rano na śniadanie? Aby było sycące i smaczne. U nas często goszczą wszelkiego rodzaju zupy mleczne ze zbożami, kaszami i najczęściej owocami, świeżymi czy poza sezonem mrożonymi. Alternatywą są placuszki, gdzie oprócz świeżych warzyw towarzyszą również zboża, pod postacią płatków czy kasz – nasze dzieci naprawdę je lubią. Takie dania nie wymagają specjalnych przygotowań. Zrobicie je w kilka, kilkanaście minut, a wiadomo – rano liczy się każda minuta. ☺

Dzisiaj proponuję wam szybkie, smaczne, pełnowartościowe placuszki, w których znajdziecie płatki żytnie, białko – pod postacią serka, łososia oraz jogurtu greckiego. Jako dodatek dodajcie ulubione przez wasze dzieci warzywa. Nie trzeba specjalnych zdolności kulinarnych, aby przygotować ten ciepły, pożywny posiłek.

Fotografia placuszków z płatków żytnich

Składniki (1–2 porcje)

  • 150 g serka wiejskiego
  • 2 łyżki płatków żytnich
  • 1 jajko L
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego
  • 2 pomidory suszone (z oleju)
  • 1 łyżka pokrojonej papryki
  • szczypta curry
  • sól himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • olej rzepakowy

Dodatki

  • 50 g łososia wędzonego
  • ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka
  • kiełki rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka świeżego koperku
  • ⅓ łyżeczki czarnuszki

Fotografia placuszków z płatków żytnich

Wykonanie

  1. Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj jajko oraz płatki żytnie, całość dokładnie wymieszaj i chwilę odczekaj.
  2. Słonecznik podpraż na suchej patelni i dodaj do miseczki z płatkami oraz serkiem.
  3. Pomidory suszone drobno pokrój, dodaj wraz z papryką do miseczki.
  4. Dopraw całość curry, solą (wystarczy szczypta) oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  5. Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki tłuszczu. Nakładaj łyżką ciasto, formując placuszki. Zmniejsz ogień. Smaż placuszki z obu stron do ładnego zarumienienia.
  6. Usmażone placki przełóż na papier kuchenny i osącz nadmiar tłuszczu.
  7. Jogurt grecki połącz z koperkiem.
  8. Smaruj placuszki jogurtem, układaj rybę oraz świeże warzywa, kiełki oraz czarnuszkę.

Podawać na ciepło. Smacznego!

Fotografia placuszków z płatków żytnich

Przepis powstał w ramach programu informacyjno-promocyjnego Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

comments powered by Disqus