Placuszki z płatków żytnich
15 listopada 2017
kategoria:
śniadanie
tagi:
autor:
Problem niejednego rodzica – co przygotować swoim dzieciom rano na śniadanie? Aby było sycące i smaczne. U nas często goszczą wszelkiego rodzaju zupy mleczne ze zbożami, kaszami i najczęściej owocami, świeżymi czy poza sezonem mrożonymi. Alternatywą są placuszki, gdzie oprócz świeżych warzyw towarzyszą również zboża, pod postacią płatków czy kasz – nasze dzieci naprawdę je lubią. Takie dania nie wymagają specjalnych przygotowań. Zrobicie je w kilka, kilkanaście minut, a wiadomo – rano liczy się każda minuta. ☺
Dzisiaj proponuję wam szybkie, smaczne, pełnowartościowe placuszki, w których znajdziecie płatki żytnie, białko – pod postacią serka, łososia oraz jogurtu greckiego. Jako dodatek dodajcie ulubione przez wasze dzieci warzywa. Nie trzeba specjalnych zdolności kulinarnych, aby przygotować ten ciepły, pożywny posiłek.
Składniki (1–2 porcje)
- 150 g serka wiejskiego
- 2 łyżki płatków żytnich
- 1 jajko L
- 1 łyżka słonecznika łuskanego
- 2 pomidory suszone (z oleju)
- 1 łyżka pokrojonej papryki
- szczypta curry
- sól himalajska
- pieprz świeżo mielony
- olej rzepakowy
Dodatki
- 50 g łososia wędzonego
- ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe, ogórek, rzodkiewka
- kiełki rzodkiewki
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka świeżego koperku
- ⅓ łyżeczki czarnuszki
Wykonanie
- Serek wiejski przełóż do miseczki, dodaj jajko oraz płatki żytnie, całość dokładnie wymieszaj i chwilę odczekaj.
- Słonecznik podpraż na suchej patelni i dodaj do miseczki z płatkami oraz serkiem.
- Pomidory suszone drobno pokrój, dodaj wraz z papryką do miseczki.
- Dopraw całość curry, solą (wystarczy szczypta) oraz pieprzem, dokładnie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej 1,5 łyżki tłuszczu. Nakładaj łyżką ciasto, formując placuszki. Zmniejsz ogień. Smaż placuszki z obu stron do ładnego zarumienienia.
- Usmażone placki przełóż na papier kuchenny i osącz nadmiar tłuszczu.
- Jogurt grecki połącz z koperkiem.
- Smaruj placuszki jogurtem, układaj rybę oraz świeże warzywa, kiełki oraz czarnuszkę.
Podawać na ciepło. Smacznego!
Przepis powstał w ramach programu informacyjno-promocyjnego Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.