Kolorowe kanapki z chrupiących bagietek


kategoria: kanapki
tagi: awokado, jajka, Krajowa Federacja Producentów Zbóż, ogórek, rukola, sałata, szynka, tuńczyk, twaróg, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kiedyś było łatwiej: „Chleb poproszę.” ☺ A teraz żytni, orkiszowy, fitness, na zakwasie – możliwości jest wiele! Dziś dopasowujemy pieczywo do stosowanej diety i naszych predyspozycji. Dzieci przeważnie wolą pieczywo pszenne, warto jednak urozmaicać kanapki i wykonywać je na bazie różnego rodzaju pieczywa. Ciekawym pomysłem może okazać się wspólne pieczenie chleba. Ja najczęściej wybieram chleb fitness z błonnikiem i nasionami lub żytni na zakwasie, wzbogacony w otręby.

Same kanapki to inna bajka, dziś dostęp do warzyw, serów, wędlin, ryb, twarogu jest przeogromny. Powinniśmy kierować się tym, co lubimy, ale też uwzględniać dobowe zapotrzebowanie. Możemy urozmaicać kanapki dodając za każdym razem inne warzywa czy sery. Warto włączyć ryby, np. wędzone. Możemy także samodzielnie przygotowywać pasty na kanapki: z ryb, warzyw, nasion, olei.

Dziś przedstawiam trzy różne pomysły na kanapki, z użyciem różnego rodzaju pieczywa, dla nowoczesnych kobiet, dla rodzin, dla każdego! Do wyboru w zależności od naszych preferencji smakowych, ważne aby produkty zbożowe, w tym pieczywo, stanowiły codzienny element naszej zrównoważonej diety.

Fotografia kolorowych kanapek z chrupiących bagietek

Składniki

  • 1 bagietka fitness
  • 1 bagietka pszenna
  • 1 bagietka orkiszowa
  • 1 jajka L ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • zielona sałata
  • zielony ogórek
  • 3 plastry szynki gotowanej lub tuńczyk z puszki w sosie własnym
  • rukola
  • twarożek
  • awokado
  • ser typu bryndza
  • kilka rzodkiewek
  • szczypior
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz do przyprawienia (opcjonalnie)

Wykonanie

Kanapka z bagietki fitness

Fotografia kolorowych kanapek z chrupiących bagietek

  1. Ugotowane jajko pokrój na plastry.
  2. Umyj i osącz sałatę.
  3. Na przekrojonej wzdłuż bagietce ułóż najpierw liście sałaty, a następnie plastry szynki lub kawałki osączonego z sosu tuńczyka.
  4. Usuń pestkę z awokado i pokrój je na plastry, ułóż na bagietce na przemian z jajkiem.
  5. Przypraw odrobiną soli i pieprzu.

Kanapka z bagietki pszennej

Fotografia kolorowych kanapek z chrupiących bagietek

  1. Umytą i osoczoną rukolę ułóż na przekrojonej bagietce posmarowanej serkiem twarożkowym.
  2. Zielonego ogórka pokrój na nieco grubsze plastry i ułóż na bagietce.
  3. W niewielkim garnku zagotuj wodę, ok. 0,5 litra, dodaj 1 łyżkę octu lub soku z cytryny i ⅓ łyżeczki soli. Zagotuj. Jajko ostrożnie wbij do miseczki. Przy pomocy trzepaczki utwórz wir w garnku z wodą i w ten wir wlej jednym ruchem jajko tak, by żółtko się nie rozpadło. Gotuj na średnim ogniu ok. 3 minuty. Po tym czasie ostrożnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągnij jajko, osącz z wody i od razu serwuj.
  4. Jajko w koszulce, delikatnie ułóż na wierzchu nacinając je tak, aby trochę żółtka się rozlało.
  5. Całość polej odrobiną oleju słonecznikowego.

Kanapka z bagietki orkiszowej

Fotografia kolorowych kanapek z chrupiących bagietek

  1. Przekrojoną bagietkę posmaruj serem typu bryndza.
  2. Następnie ułóż pokrojone w plastry rzodkiewki.
  3. Całość posyp posiekanym, zielonym szczypiorkiem. Możesz doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu.

Smacznego!

Przepis powstał w ramach programu informacyjno-promocyjnego Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie III. Organizatorem Programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż. Program sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

comments powered by Disqus