Patelnia pełna białka – ciecierzyca ze świeżą bazylią, dynią i boczkiem
21 lutego 2018
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Dziś coś sycącego, rozgrzewającego i cudnie pachnącego indyjskimi przyprawami. Danie idealne na rodzinny obiad lub wieczorną biesiadę. Danie bardzo bogate w składniki zawierające białko. Dodanie ryżu brązowego zaś to porcja błonnika, który znajdziemy też w ciecierzycy i dyni. Danie polecam serdecznie. My na pewno będziemy do niego wracać!
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina oraz Britta.
Składniki
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy Halina (ok. 250 g)
- ryż brązowy Britta
- ½ szklanki pomidorów koktajlowych
- 2 szklanki pokrojonej dyni hokkaido
- 2 puszki mleczka kokosowego (po ok. 400 g)
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 cebula
- 500 g szynki mielonej wołowej
- 200 g boczku wędzonego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kuminu, ½ łyżeczki garam masala, szczypta ostrego chilli
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
Wykonanie
- Połącz jajko, szynkę mieloną, przyprawy (garam masalę, kumin, chilli). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj starty czosnek, wymieszaj.
- Uformuj małe kulki i smaż na niewielkim płomieniu.
- Na drugą patelnię daj 1 łyżkę oleju i zeszklij boczek, dodaj czosnek, smaż chwilkę, dodaj cebulę, zeszklij.
- Dodaj 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy, dodaj mleczko kokosowe, pomidory (pokrojone w ćwiartki), curry. Całość duś kilka minut, dodaj pulpeciki z pierwszej patelni, dopraw do smaku.
- Podawaj z ryżem naturalnym Britta.
- Przed podaniem posyp całość świeżą bazylią lub kolendrą.
Smacznego!