Wegetariańskie chilli z kuskusem, awokado i serem pleśniowym
11 stycznia 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Co misiaczki lubią najbardziej? Miodzik! A co najbardzie lubi Joanna? Warzywa, kasze i kiszonki (ale kiszonki to odrębny temat). Dziś chcę wam zaproponować wegetariańskie danie na weekend. Ale bez obaw, jest cudowne! Pyszne, ze świetną kaszą, szybkie w przygotowaniu, z grillowanym, ciągnącym się serem i awokado. To lekkie chili przygotujecie w mniej niż 30 minut. Taki zdrowy, domowy fast food. ☺ Z mnóstwem witamin, mikroelementów, białkiem, bardzo dobrymi tłuszczami, rozgrzewające i pięknie pachnące!
Przepis powstał we współpracy z firmą Sawex, dystrybutorem produktów marki Halina.
Składniki (2 porcje)
- 1 woreczek kuskusu izraelskiego Halina (100 g)
- 1 awokado (lekko miękkie)
- ½ brokuła (ok. 200 g)
- 2 serki pleśniowe (po 100 g)
- ½ szklanki ciecierzycy Halina
- ½ puszki kukurydzy
- 100 g pomidorów
- 1 średnia papryka
- papryczka ostra (ilość według uznania)
- 1 mała cebula
- 3 cm imbiru świeżego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 limonka
- szczypiorek lub kolendra
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub według preferencji)
- sól, pieprz
Wykonanie
- Przygotuj ciecierzycę według zaleceń producenta – namocz i ugotuj (najlepiej dzień wcześniej, aby skrócić czas pracy).
- Imbir, czosnek i cebulę obierz, drobno pokrój. Rozgrzej wok, dodaj olej oraz pokrojone warzywa i smaż chwilkę do zeszklenia. Dodaj curry oraz kurkumę. Przesmaż przez ok. 1 minutę.
- Dodaj ugotowaną ciecierzycę, kukurydzę, pokrojone pomidory i papryki oraz mleczko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj i duś pod przykrywką ok. 5 minut. Warzywa będą al dente, ale jeśli wolisz bardziej miękkie, gotuj dłużej. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem, curry oraz limonką.
- W międzyczasie ugotuj kuskus według zaleceń producenta. Ugotuj też brokuł, najlepiej na parze.
- Serki pleśniowe zgriluj na patelni grilowej z obu stron, na średnim ogniu.
- Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę, obierz ze skóry, pokrój i skrop limonką.
- Ugotowany kuskus podawaj z sosem curry, serem, pokrojonym awokado oraz brokułem. Posyp szczypiorkiem lub kolendrą.
Smacznego!