Zupa z kiszonek
20 maja 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Zupa petarda. Idealna na kryzysowy dzień podczas postu dr Dąbrowskiej. Pełna warzyw, przyjemnie kwaśna, bardzo bogata smakowo. Warto przygotować ją z własnych kiszonek, ale dobre, sprawdzone kupne też się nadadzą. Polecam!
Składniki
- porcja warzyw na wywar
- spora garść dobrej, najlepiej domowej kiszonej kapusty
- ½ szklanki soku spod kiszonej kapusty
- 5–6 kiszonych rzodkiewek lub 3 średnie kiszone ogórki
- ½ czerwonej papryki
- 3 szparagi
- 2 różyczki kalafiora
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- koperek, natka pietruszki
Wykonanie
- Ugotuj wywar warzywny wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po przecedzeniu powinno wyjść ok. 1 litra wywaru.
- Kapustę odciśnij do naczynia, drobno pokrój. Przełóż na suchą patelnię i smaż ją, często mieszając, do uzyskania lekko brązowego koloru, dodaj do garnka.
- Inne kiszonki pokrój i dodaj do wywaru. Gotuj ok. 10 minut.
- Paprykę pokrój w kostkę, szparagom odłam końcówki, pokrój, kalafiora podziel na mniejsze kawałki. Wszystko dodaj do garnka i gotuj przez 5–6 minut. Możesz dodać kilka warzyw z wywaru, wcześniej je krojąc, np. marchewkę, pietruszkę.
- Ściągnij z ognia, dopraw do smaku zakwasem spod kapusty oraz solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp świeżymi ziołami.
Smacznego!