Flaczki z boczniaków
13 czerwca 2019
kategoria:
obiad
tagi:
autor:
Po co stać latem w gorącej kuchni, kiedy możemy szybciutko przygotować coś pysznego. Wegański smakołyk z boczniaków to fajna propozycja na upał. Można to danie zjeść na ciepło, jak i na zimno. Przepis jest banalny. ☺ Przygotowałam go do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z boczniakami”.
Składniki (1 porcja)
- 250 g boczniaków
- 1 mała marchewka
- ½ średniej pietruszki (korzeń)
- mały kawałek selera (bulwy)
- ¼ małej cebuli
- ½ pomidora
- ⅓ łyżeczki majeranku
- odrobina świeżego lubczyku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól, pieprz
Wykonanie
- Warzywa korzenne obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z oliwą i szklimy.
- Dodajemy starkowane warzywa i całość smażymy przez 2 minuty mieszając.
- Dodajemy pokrojone w grubsze paski boczniaki, wspypujemy suszony majeranek rozcierając go w dłoniach.
- Wszystko mieszamy, podlewamy łyżką wody. Dodajemy pokrojonego pomidora, szczyptę soli, pieprzu, przykrywamy pokrywką i dusimy 3–4 minuty.
- Na koniec wrzucamy do dania porwany lubczyk. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!