Flaczki z boczniaków


kategoria: obiad
tagi: cebula, grzyby, lubczyk, Magazyn Kocioł, majeranek, marchewka, oliwa, pietruszka, pomidory, seler, wegańskie, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Po co stać latem w gorącej kuchni, kiedy możemy szybciutko przygotować coś pysznego. Wegański smakołyk z boczniaków to fajna propozycja na upał. Można to danie zjeść na ciepło, jak i na zimno. Przepis jest banalny. ☺ Przygotowałam go do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Przepisy z boczniakami”.

Fotografia flaczków z boczniaków

Składniki (1 porcja)

  • 250 g boczniaków
  • 1 mała marchewka
  • ½ średniej pietruszki (korzeń)
  • mały kawałek selera (bulwy)
  • ¼ małej cebuli
  • ½ pomidora
  • ⅓ łyżeczki majeranku
  • odrobina świeżego lubczyku
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Fotografia flaczków z boczniaków

Wykonanie

  1. Warzywa korzenne obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, przekładamy na patelnię z oliwą i szklimy.
  2. Dodajemy starkowane warzywa i całość smażymy przez 2 minuty mieszając.
  3. Dodajemy pokrojone w grubsze paski boczniaki, wspypujemy suszony majeranek rozcierając go w dłoniach.
  4. Wszystko mieszamy, podlewamy łyżką wody. Dodajemy pokrojonego pomidora, szczyptę soli, pieprzu, przykrywamy pokrywką i dusimy 3–4 minuty.
  5. Na koniec wrzucamy do dania porwany lubczyk. Podajemy z ulubionym pieczywem.

Smacznego!

Fotografia flaczków z boczniaków

comments powered by Disqus