Chłodnik szparagowo-kalafiorowy
16 czerwca 2019
kategoria:
zupa
tagi:
autor:
Kolejny lekki, chłodny i idealny na lato przepis ze szparagami w roli głównej. Tym razem zapraszam po szybki przepis na chłodnik szparagowo-kalafiorowy. Wymiata. A dodanie octu balsamicznego jagodowego czyni to danie czymś wyjątkowym.
Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.
Składniki (4–6 porcji)
- 2 pęczki szparagów zielonych
- 1 kalafior
- kilka młodych ziemniaków
- 1 jogurt grecki (400 ml)
- ocet balsamiczny jagodowy Eko Pestka
- sól, pieprz biały, ziarenka pieprzu czerwonego
- zioła
Wykonanie
- Odłam końcówki szparagów (przełóż je do pudełka i przechowuj w zamrażarce, przydadzą się do wywaru do zupy lub sosu).
- Szparagi ugotuj w garnku, do miękkości, zalewając wodą do zakrycia szparagów.
- Ziemniaki wyszoruj, przełóż do garnka, zalej wodą, do przykrycia wszystkich ziemniaków i gotuj pod przykryciem.
- Kalafior umyj, podziel na cząstki i dodaj do gotujących się ziemniaków.
- Szparagi zmiksuj, następnie oddzielnie to samo zrób z kalafiorem i ziemniakami. Odstaw do przestudzenia.
- Dodaj do kremu kalafiorowo-ziemniaczanego 300 ml jogurtu. Resztę dodaj do zmiksowanych szparagów. Oba kremy dokładnie wymieszaj i dopraw i ewentualnie rozcieńcz, jeśli są zbyt gęste. Schłódź.
- Przelej porcje kremów na talerze, na przykład tak, jak na zdjęciu. Uzyskasz wtedy dwa kolory na talerzu.
- Tuż przed podaniem skrop całość octem balsamicznym jagodowy i ułóż dodatki.
Smacznego!