Chłodnik szparagowo-kalafiorowy


kategoria: zupa
tagi: EkoPestka, jagody, jogurt grecki, kalafior, ocet balsamiczny, szparagi, wegetariańskie, ziemniaki, zioła
autor: Joanna Komorowska

Kolejny lekki, chłodny i idealny na lato przepis ze szparagami w roli głównej. Tym razem zapraszam po szybki przepis na chłodnik szparagowo-kalafiorowy. Wymiata. A dodanie octu balsamicznego jagodowego czyni to danie czymś wyjątkowym.

Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.

Fotografia chłodnika szparagowo-kalafiorowego

Składniki (4–6 porcji)

  • 2 pęczki szparagów zielonych
  • 1 kalafior
  • kilka młodych ziemniaków
  • 1 jogurt grecki (400 ml)
  • ocet balsamiczny jagodowy Eko Pestka
  • sól, pieprz biały, ziarenka pieprzu czerwonego
  • zioła

Wykonanie

  1. Odłam końcówki szparagów (przełóż je do pudełka i przechowuj w zamrażarce, przydadzą się do wywaru do zupy lub sosu).
  2. Szparagi ugotuj w garnku, do miękkości, zalewając wodą do zakrycia szparagów.
  3. Ziemniaki wyszoruj, przełóż do garnka, zalej wodą, do przykrycia wszystkich ziemniaków i gotuj pod przykryciem.
  4. Kalafior umyj, podziel na cząstki i dodaj do gotujących się ziemniaków.
  5. Szparagi zmiksuj, następnie oddzielnie to samo zrób z kalafiorem i ziemniakami. Odstaw do przestudzenia.
  6. Dodaj do kremu kalafiorowo-ziemniaczanego 300 ml jogurtu. Resztę dodaj do zmiksowanych szparagów. Oba kremy dokładnie wymieszaj i dopraw i ewentualnie rozcieńcz, jeśli są zbyt gęste. Schłódź.
  7. Przelej porcje kremów na talerze, na przykład tak, jak na zdjęciu. Uzyskasz wtedy dwa kolory na talerzu.
  8. Tuż przed podaniem skrop całość octem balsamicznym jagodowy i ułóż dodatki.

Smacznego!

Fotografia chłodnika szparagowo-kalafiorowego

comments powered by Disqus