Masło ziołowo-czosnkowe


kategoria: dodatki
tagi: czosnek, Magazyn Kocioł, masło, olej truflowy, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

Zapraszam po kilka przepisów na spotkanie przy ognisku lub grillu. Przygotowałam je do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie je w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”. Zaczynamy od najprostszej, ale jakże pysznej i populanej propozycji. W kolejnych dniach – następne.

Fotografia masła ziołowo-czosnkowego

Składniki

  • masło
  • olej truflowy
  • ulubione świeże zioła (my dodaliśmy: tymianek, rozmaryn oraz cząber)
  • czosnek
  • sól (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy odrobinę oliwy truflowej. Świeże zioła myjemy, obieramy z gałązek i drobno rwiemy. Czosnek obieramy ze skórki, ścieramy na drobno. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do szczelnego pudełka.
  2. Można przechowywać je 5–7 dni w lodówce. Przed planowanym użyciem, wyciągnąć z lodówki wcześniej. Smakuje najlepiej z opiekanym nad ogniem chlebem i/lub pieczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Fotografia masła ziołowo-czosnkowego

comments powered by Disqus