Masło ziołowo-czosnkowe
17 czerwca 2019
kategoria:
dodatki
tagi:
autor:
Zapraszam po kilka przepisów na spotkanie przy ognisku lub grillu. Przygotowałam je do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie je w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”. Zaczynamy od najprostszej, ale jakże pysznej i populanej propozycji. W kolejnych dniach – następne.
Składniki
- masło
- olej truflowy
- ulubione świeże zioła (my dodaliśmy: tymianek, rozmaryn oraz cząber)
- czosnek
- sól (opcjonalnie)
Wykonanie
- Miękkie masło przekładamy do miseczki, dodajemy odrobinę oliwy truflowej. Świeże zioła myjemy, obieramy z gałązek i drobno rwiemy. Czosnek obieramy ze skórki, ścieramy na drobno. Wszystko razem mieszamy, przekładamy do szczelnego pudełka.
- Można przechowywać je 5–7 dni w lodówce. Przed planowanym użyciem, wyciągnąć z lodówki wcześniej. Smakuje najlepiej z opiekanym nad ogniem chlebem i/lub pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!