Truskawkowa chmurka
19 czerwca 2019
kategoria:
deser
tagi:
autor:
Leciutka pianka z musu truskawkowego z sezonowymi owocami. Szybki deser idealnie wpasowujący się w letni klimat. Do polania polecam, do wyboru: ocet balsamiczny malinowy lub krem balsamiczny z czerwoną pomarańczą.
Przepis powstał we współpracy ze sklepem EkoPestka.
Składniki (2–3 porcje)
- 400 g truskawek (mocno dojrzałych)
- 250 g jogurtu naturalnego
- 1 galaretka poziomkowa
- ocet balsamiczny malinowy lub krem balsamiczny z czerwoną pomarańczą
- owoce do dekoracji
Wykonanie
- Galaretkę rozpuść w 150 ml gorącej wody. Przestudź.
- Truskawki obierz z szypułek. Połowę z nich zblenduj, a pozostałe pokrój w mniejsze kawałki.
- Przestudzoną galaretkę wymieszaj z jogurtem oraz ze zblendowanymi truskawkami.
- Do powstałej mieszanki dodaj pokrojone truskawki, wymieszaj.
- Całość przelej do pucharków i przełóż do lodówki do stężenia.
- Przed podaniem udekoruj deser owocami i skrop wybranym octem balsamicznym.
Smacznego!