Jabłka z salsą z kiwi i granata
20 czerwca 2019
kategoria:
grill
tagi:
autor:
Pieczone nad ogniem jabłko to standard. ☺ Ja proponuję wam, aby uatrakcyjnić to jabłuszko o lekką, odświeżającą salsę z granatu i kiwi, z przyjemną miętową nutą. Salsę tę przygotujecie w kilka minut. Przepis przygotowałam do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”.
Składniki
- jabłka
- kiwi (w miarę miękkie)
- granat
- miód lub syrop klonowy
- odrobina otartej skórki z limonki
- świeża mięta
Wykonanie
- Kiwi obieramy ze skórki, drobno siekamy. Granat wydrążamy z ziarenek. Wszystko przekładamy do miski.
- Miętę myjemy, drobno kroimy lub rwiemy na drobne kawałki.
- Miętę, miód/syrop klonowy oraz skórkę z limonki dodajemy do owoców. Wszystko mieszamy, przekładamy do słoiczków, zakręcamy.
- Najlepiej przygotować salsę kilka godzin wcześniej przed planowanym podaniem, aby się przegryzła.
- Podajemy z pieczonym nad ogniskiem jabłkiem.
Smacznego!