Jabłka z salsą z kiwi i granata


kategoria: grill
tagi: granat, jabłka, kiwi, Magazyn Kocioł, mięta, miód, skórka limonkowa, syrop klonowy, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Pieczone nad ogniem jabłko to standard. ☺ Ja proponuję wam, aby uatrakcyjnić to jabłuszko o lekką, odświeżającą salsę z granatu i kiwi, z przyjemną miętową nutą. Salsę tę przygotujecie w kilka minut. Przepis przygotowałam do dwudziestego czwartego numeru Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł, który ukazał się na początku czerwca. Znajdziecie go w sekcji „Sesja specjalna – ognisko”.

Fotografia jabłek z salsą z kiwi i granata

Składniki

  • jabłka
  • kiwi (w miarę miękkie)
  • granat
  • miód lub syrop klonowy
  • odrobina otartej skórki z limonki
  • świeża mięta

Wykonanie

  1. Kiwi obieramy ze skórki, drobno siekamy. Granat wydrążamy z ziarenek. Wszystko przekładamy do miski.
  2. Miętę myjemy, drobno kroimy lub rwiemy na drobne kawałki.
  3. Miętę, miód/syrop klonowy oraz skórkę z limonki dodajemy do owoców. Wszystko mieszamy, przekładamy do słoiczków, zakręcamy.
  4. Najlepiej przygotować salsę kilka godzin wcześniej przed planowanym podaniem, aby się przegryzła.
  5. Podajemy z pieczonym nad ogniskiem jabłkiem.

Smacznego!

Fotografia jabłek z salsą z kiwi i granata

comments powered by Disqus