Chleb orkiszowo-pszenny z oliwkami
7 lipca 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Od kilku miesięcy opanowało mnie szaleństwo pieczenia chlebów. Łączę różne mąki, piekę na drożdżach, na zakwasie, na proszku do pieczenia, a nawet na kefirze czy serwatce. Często łączę ze sobą np. zakwas i drożdże w jednym chlebie, czy drożdże i proszek do pieczenia. Jeśli interesują Was moje chlebki, zapraszam po kolejne przepisy, które będą się pojawiały…
Ten chlebek, który dziś wam prezentuję, jest bardzo przyjemny przy obróbce, a podczas pieczenia wydobywa się mega-piękny zapach. O walorach smakowych podczas degustacji, to już nawet nie wspomnę! :) Pachnie jak w prawdziwej włoskiej piekarni… Polecam bardzo! Do wypieku użyłam mąki orkiszowej odmiany Schwabenkorn, którą miałam przyjemność otrzymać od restauracji Pod Strusiem, gdzie wraz z redakcją Dolnośląskiego Magazynu Kulinarnego Kocioł mieliśmy okazję przetestować nowe, letnie menu, w którym tradycyjne mąki orkiszowe są jednym z kluczowych składników pizzy, pierogów i innych dań. Zainteresowanych odsyłam do naszej relacji w Magazynie.
Składniki
- 220 g mąki orkiszowej typ 630–650
- 200 g mąki pszennej typ 450–650 + do podsypania (plus do wysypania foremki i chleba przed pieczeniem)
- 7 g drożdży suszonych instant
- 1 łyżeczka cukru
- ½ łyżeczki soli
- 6 łyżek oliwek
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 330 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek (plus do wysmarowania foremki)
Wykonanie
- Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy je. Dodajemy wodę, 1 łyżkę oliwy i wszystko kilka minut wyrabiamy, ewentualnie lekko podsypując mąką. Ciasto po wyrobieniu powinno być luźne. Smarujemy je 1 łyżką oliwy, przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wilgotnymi rękami ciasto ponownie wyrabiamy, dodajemy pokrojone oliwki i ponownie wyrabiamy. Foremkę do pieczenia smarujemy oliwą, wysypujemy mąką i wykładamy do niej ciasto. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury trwa to 30–60 minut.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie smarujemy oliwą, posypujemy mąką i ewentualnie delikatnie nacinamy ostrym nożem. Foremkę z wyrośniętym chlebem ostrożnie wkładamy do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy 30–40 minut do suchego patyczka.
- Chleb studzimy na kratce.
Smacznego!