Chleb żytnio-pszenny z makiem
26 lipca 2019
kategoria:
chleb
tagi:
autor:
Kolejna moja propozycja domowego chleba. Bardzo smaczny chleb z makiem i migdałami tartymi. Fajna alternatywa dla tradycyjnego bochenka. Idealnie smakuje na słodkie śniadanie w połączeniu np. z miodem i owocami. Choć ja najbardziej go lubię z białym serem i rzodkiewkami… ☺
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.
Składniki
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 350 g mąki pszennej typ 450–650
- 7 g drożdży suszonych instant
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli
- 3 łyżki maku Kresto
- 3 łyżki tartych migdałów BackMit (plus do wysypania foremki)
- 450 ml ciepłej wody
- 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso (plus do wysmarowania foremki)
Wykonanie
- Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy je. Dodajemy wodę, 2 łyżki oleju i wszystko kilka minut wyrabiamy. Ciasto po wyrobieniu powinno być luźne.
- Ciasto smarujemy 1 łyżką oleju, przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wilgotnymi rękami ciasto ponownie wyrabiamy.
- Foremkę do pieczenia (średnia keksówka) smarujemy olejem, wysypujemy mąką migdałową i wykładamy do niej ciasto. Foremkę z ciastem przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury trwa to 30–60 minut.
- Wyrośnięte ciasto delikatnie smarujemy olejem, posypujemy makiem. Foremkę z wyrośniętym chlebem ostrożnie wkładamy do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy 30–40 minut, do suchego patyczka.
- Chleb studzimy na kratce.
Smacznego!