Chleb żytnio-pszenny z makiem


kategoria: chleb
tagi: BackMit, Kresto, mak, mąka migdałowa, mąka orzechowa, mąka pszenna, mąka żytnia, olej rzepakowy, Rapso, VOG, wegańskie, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kolejna moja propozycja domowego chleba. Bardzo smaczny chleb z makiem i migdałami tartymi. Fajna alternatywa dla tradycyjnego bochenka. Idealnie smakuje na słodkie śniadanie w połączeniu np. z miodem i owocami. Choć ja najbardziej go lubię z białym serem i rzodkiewkami… ☺

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek BackMit, Kresto i Rapso.

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

Składniki

  • 200 g mąki żytniej typ 720
  • 350 g mąki pszennej typ 450–650
  • 7 g drożdży suszonych instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 3 łyżki maku Kresto
  • 3 łyżki tartych migdałów BackMit (plus do wysypania foremki)
  • 450 ml ciepłej wody
  • 4 łyżki oleju rzepakowego Rapso (plus do wysmarowania foremki)

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

Wykonanie

  1. Wszystkie suche składniki przesypujemy do miski i mieszamy je. Dodajemy wodę, 2 łyżki oleju i wszystko kilka minut wyrabiamy. Ciasto po wyrobieniu powinno być luźne.
  2. Ciasto smarujemy 1 łyżką oleju, przykrywamy i odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
  3. Po tym czasie wilgotnymi rękami ciasto ponownie wyrabiamy.
  4. Foremkę do pieczenia (średnia keksówka) smarujemy olejem, wysypujemy mąką migdałową i wykładamy do niej ciasto. Foremkę z ciastem przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W zależności od temperatury trwa to 30–60 minut.
  5. Wyrośnięte ciasto delikatnie smarujemy olejem, posypujemy makiem. Foremkę z wyrośniętym chlebem ostrożnie wkładamy do nagrzanego do 220°C piekarnika i pieczemy 30–40 minut, do suchego patyczka.
  6. Chleb studzimy na kratce.

Smacznego!

Fotografia focaccii orkiszowej z oliwkami

comments powered by Disqus