Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami


kategoria: chleb
tagi: czosnek, jajka, Lubella, mąka pszenna, masło, mleko, mozzarella, oliwki, pomidory suszone, wegetariańskie, zioła
autor: Joanna Komorowska

To drugi przepis na chlebek odrywany na moim blogu (pierwszy znajdziecie tu: chlebek odrywany z pietruszką). W naszym domu chlebki te rozgościły się już na dobre. Aromatyczne, bardzo puszyste i lekkie. Idealnie sprawdzają się na wszelkich spotkaniach towarzyskich. Chlebek odrywany znika zawsze jako pierwszy. Ja podaję go z dobrą oliwą i miską sałaty.

Fotografia chlebka odrywanego z suszonymi pomidorami

Przepis powstał we współpracy z marką Lubella.

Składniki

(okrągła foremka o średnicy 22 cm)

Ciasto

  • 500 g mąki pszennej Puszystej Uniwersalnej Lubella + do podsypania
  • 250 ml mleka
  • 85 g masła (roztopionego)
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży suszonych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, rozmaryn, cząber, natka pietruszki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju i 1 łyżka mąki do wysypania foremki

Farsz

  • 12 suszonych pomidorów z zalewy z oleju
  • garść oliwek
  • 3 łyżki zalewy spod pomidorów suszonych
  • 4 duże ząbki czosnku
  • 150 g mozzarelli

Fotografia chlebka odrywanego z suszonymi pomidorami

Wykonanie

Farsz

  1. Pomidory, oliwki i mozarellę pokrój w drobną kostkę, czosnek zetrzyj na drobno.
  2. Wszystko przełóż do miseczki, dodaj olej i wymieszaj.

Ciasto

  1. Mąkę przesiej do większej miski. Dodaj drożdże, ciepłe mleko, masło, zioła, starty czosnek, jajka i sól. Wszystko dokładnie wymieszaj i wyrabiaj 5 minut. Czynność tę możesz wykonać w mikserze z końcówką do ciasta drożdżowego. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Zajmuje to od 30 do 60 minut.
  2. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę. Chwilę wyrabiaj i uformuj wałek, który rozwałkujesz na prostokąt (wymiary 30×100 cm). Wyłóż równomiernie na ciasto farsz. Ciasto złóż wzdłuż dłuższego boku. Tak złożone ciasto pokrój na około 30 kawałków.
  3. Foremkę wysmaruj olejem i posyp mąką. Kawałki ciasta cięciem do góry wyłóż do formy, jeden kawałek obok drugiego, ale nie bardzo ciasno. Całość odstaw na 15 minut, następnie piecz w temperaturze 180°C przez około 35 minut. Chlebek podawaj ciepły.

Smacznego!

Fotografia chlebka odrywanego z suszonymi pomidorami

comments powered by Disqus