Pasztet wegetariański
7 listopada 2019
kategoria:
kanapki
tagi:
autor:
To mój pierwszy pasztet warzywny na blogu. Z racji tego, że całą rodziną staramy się mocno ograniczyć jedzenie mięsa (a jedno z nas jest już całkowicie wege), szukam nowych inspiracji i fajnych zamienników. Już wiem, że pasztety takie jak ten, będę często piekła, bo są smaczne, odżywcze, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo jeszcze tanie.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht i Rapso.
Składniki
(keksówka 26 cm)
- 500 g marchewki (obranej)
- 100 g pomidorów suszonych
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
- 2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower
- 3 szalotki
- 5 ząbków czosnku
- olej rzepakowy Rapso do smażenia
- 2 jajka L
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ¾ łyżeczki papryki wędzonej
- 3 łyżeczki papryki słodkiej
- ½–¾ łyżeczki papryki ostrej
- 2–3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru
- sól, pieprz
Wykonanie
- Cebulę i marchew obierz i pokrój w plastry. Rozgrzej na patelni 5 łyżek oleju, dodaj warzywa i smaż 5 minut. Dodaj czosnek, pomidory suszone i smaż 2–3 minuty.
- Dodaj kaszę jaglaną, 250 ml wody i ciecierzycę wraz z zalewą. Gotuj do miękkości kaszy, w razie potrzeby podlej dodatkową wodą.
- Całość zmiksuj, dodaj przyprawy. Ostudź. Dodaj jajka.
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i piecz w temp. 180°C przez 1 godzinę. Pasztet podawaj wystudzony.
Smacznego!