Pasztet wegetariański


kategoria: kanapki
tagi: ciecierzyca, curry, czosnek, Happy Frucht, imbir, jajka, kasza jaglana, marchewka, olej rzepakowy, papryka, papryka ostra, papryka wędzona, pasztet, pomidory suszone, Rapso, szalotka, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

To mój pierwszy pasztet warzywny na blogu. Z racji tego, że całą rodziną staramy się mocno ograniczyć jedzenie mięsa (a jedno z nas jest już całkowicie wege), szukam nowych inspiracji i fajnych zamienników. Już wiem, że pasztety takie jak ten, będę często piekła, bo są smaczne, odżywcze, łatwe w przygotowaniu, a dodatkowo jeszcze tanie.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Beach Flower, Happy Frucht i Rapso.

Fotografia pasztetu wegetariańskiego

Składniki

(keksówka 26 cm)

  • 500 g marchewki (obranej)
  • 100 g pomidorów suszonych
  • 100 g suchej kaszy jaglanej
  • 1 puszka ciecierzycy Happy Frucht
  • 2 łyżeczki pieprzu zielonego Beach Flower
  • 3 szalotki
  • 5 ząbków czosnku
  • olej rzepakowy Rapso do smażenia
  • 2 jajka L
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ¾ łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 łyżeczki papryki słodkiej
  • ½–¾ łyżeczki papryki ostrej
  • 2–3 łyżeczki curry
  • 1 łyżeczka tartego suszonego imbiru
  • sól, pieprz

Fotografia pasztetu wegetariańskiego

Wykonanie

  1. Cebulę i marchew obierz i pokrój w plastry. Rozgrzej na patelni 5 łyżek oleju, dodaj warzywa i smaż 5 minut. Dodaj czosnek, pomidory suszone i smaż 2–3 minuty.
  2. Dodaj kaszę jaglaną, 250 ml wody i ciecierzycę wraz z zalewą. Gotuj do miękkości kaszy, w razie potrzeby podlej dodatkową wodą.
  3. Całość zmiksuj, dodaj przyprawy. Ostudź. Dodaj jajka.
  4. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę i piecz w temp. 180°C przez 1 godzinę. Pasztet podawaj wystudzony.

Smacznego!

Fotografia pasztetu wegetariańskiego

comments powered by Disqus