Bigos tradycyjny ze śliwkami


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: antrykot, bigos, boczek, Boże Narodzenie, cebula, grzyby, kapusta kiszona, karkówka, Kresto, łopatka, olej rzepakowy, Rapso, śliwki suszone, VOG, zioła
autor: Joanna Komorowska

Już dziś możecie zacząć przygotowywać świąteczny klasyczny bigos z mięsem i śliwkami. Aby nabrał pełni smaku i aromatu, gotujemy go przez 3 dni. Po tym czasie możecie go zapasteryzować i przechować w lodówce na odpowiedni moment. Wystarczy go wówczas tylko podgrzać i serwować.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia bigosu tradycyjnego ze śliwkami

Składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej
  • 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 100 g śliwek suszonych Kresto
  • 2 łyżki oleju Rapso
  • 50 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
  • 1 duża cebula
  • 3 lista laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 kulki jałowca

Fotografia bigosu tradycyjnego ze śliwkami

Wykonanie

  1. Boczek pokrój w kostkę, usuń ewentualne chrząstki, skórę.
  2. Do garnka o grubym dnie wlej olej, dodaj boczek i smaż kilka minut to zbrązowienia boczku. Dodaj pokrojone mięso i smaż, mieszając co jakiś czas do zbrązowienia mięsa.
  3. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając zeszklij ją. Dodaj pokrojoną kapustę. Jeżeli jest dla Ciebie zbyt kwaśna, przepłucz ją. Całość wymieszaj, dodaj przyprawy, pokruszone grzyby, wlej 1 litr wody i gotuj całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez 1 godzinę. Przestaw w chłodne miejsce.
  4. Następnego dnia bigos gotuj kolejną godzinę, w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Odstaw ponownie w chłodne miejsce.
  5. Trzeciego dnia dodaj do bigosu pokrojone śliwki i na niewielkim ogniu gotuj bigos jeszcze przez kolejną godzinę. Kontroluj ilość płynu, aby bigos nie przypalił się.

Smacznego!

comments powered by Disqus