Bigos tradycyjny ze śliwkami
14 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Już dziś możecie zacząć przygotowywać świąteczny klasyczny bigos z mięsem i śliwkami. Aby nabrał pełni smaku i aromatu, gotujemy go przez 3 dni. Po tym czasie możecie go zapasteryzować i przechować w lodówce na odpowiedni moment. Wystarczy go wówczas tylko podgrzać i serwować.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki
- 1 kg kapusty kiszonej
- 400 g karkówki lub łopatki wieprzowej
- 200 g karkówki, antrykotu lub łopatki wołowej
- 150 g boczku wędzonego
- 100 g śliwek suszonych Kresto
- 2 łyżki oleju Rapso
- 50 g suszonych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
- 1 duża cebula
- 3 lista laurowe
- 4 ziela angielskie
- 4 kulki jałowca
Wykonanie
- Boczek pokrój w kostkę, usuń ewentualne chrząstki, skórę.
- Do garnka o grubym dnie wlej olej, dodaj boczek i smaż kilka minut to zbrązowienia boczku. Dodaj pokrojone mięso i smaż, mieszając co jakiś czas do zbrązowienia mięsa.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i mieszając zeszklij ją. Dodaj pokrojoną kapustę. Jeżeli jest dla Ciebie zbyt kwaśna, przepłucz ją. Całość wymieszaj, dodaj przyprawy, pokruszone grzyby, wlej 1 litr wody i gotuj całość na małym ogniu, pod przykryciem, przez 1 godzinę. Przestaw w chłodne miejsce.
- Następnego dnia bigos gotuj kolejną godzinę, w razie potrzeby podlej niewielką ilością wody. Odstaw ponownie w chłodne miejsce.
- Trzeciego dnia dodaj do bigosu pokrojone śliwki i na niewielkim ogniu gotuj bigos jeszcze przez kolejną godzinę. Kontroluj ilość płynu, aby bigos nie przypalił się.
Smacznego!