Kutia
15 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Kutię poznałam dopiero w dorosłym życiu, bo w moim rodzinnym domu mak i bakalie podawało się z makaronem (makiełki). I w zasadzie chyba ta kresowa wersja, czyli z pszenicą, bardziej przypada mi do gustu. Jest bogata w bakalie, a miód jest pysznym i bardzo sycącym deserem. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.
Składniki
- 200 g maku Kresto
- 150 g pszenicy na kutię (bez łusek)
- 1 szklanka orzechów, najlepiej mieszanych (lekko rozdrobnionych)
- ½ szklanki migdałów Kresto (lekko rozdrobnionych)
- ½ szklanki rodzynek Kresto
- 1 op. kandyzowanej skórki pomarańczy Gold Pack
- miód (ilość według uznania)
- cukier z wanilią lub pasta waniliowa
- 700 ml mleka
Wykonanie
- Mak zalej gorącym mlekiem, przykryj i odstaw na noc. Pszenicę przepłucz, zalej wodą i odstaw na noc.
- Rano odciśnij mak z nadmiaru mleka, np. przez gazę. Zmiel go dwukrotnie przy pomocy maszynki na najmniejszym sitku. Pszenicę odcedź, zalej czystą wodą i ugotuj do miękkości. Trwa to 20–30 minut. Pszenica powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
- Orzechy i migdały podpraż na suchej patelni.
- Przełóż do miski mak, pszenicę, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, wanilię oraz miód. Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!