Kutia


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: bakalie, Boże Narodzenie, Gold Pack, Kresto, mak, migdały, miód, mleko, orzechy, pszenica, rodzynki, skórka pomarańczowa, VOG, wegetariańskie
autor: Joanna Komorowska

Kutię poznałam dopiero w dorosłym życiu, bo w moim rodzinnym domu mak i bakalie podawało się z makaronem (makiełki). I w zasadzie chyba ta kresowa wersja, czyli z pszenicą, bardziej przypada mi do gustu. Jest bogata w bakalie, a miód jest pysznym i bardzo sycącym deserem. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Gold Pack i Kresto.

Fotografia kutii

Składniki

Fotografia kutii

Wykonanie

  1. Mak zalej gorącym mlekiem, przykryj i odstaw na noc. Pszenicę przepłucz, zalej wodą i odstaw na noc.
  2. Rano odciśnij mak z nadmiaru mleka, np. przez gazę. Zmiel go dwukrotnie przy pomocy maszynki na najmniejszym sitku. Pszenicę odcedź, zalej czystą wodą i ugotuj do miękkości. Trwa to 20–30 minut. Pszenica powinna być miękka, ale nie rozgotowana.
  3. Orzechy i migdały podpraż na suchej patelni.
  4. Przełóż do miski mak, pszenicę, orzechy, migdały, skórkę pomarańczową, wanilię oraz miód. Całość wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

Fotografia kutii

comments powered by Disqus