Pasztet ze śliwką


kategoria: Boże Narodzenie
tagi: antrykot, boczek, Boże Narodzenie, cebula, czosnek, jajka, karkówka, Kresto, łopatka, olej rzepakowy, pasztet, Rapso, śliwki suszone, szynka, udziec, VOG, wątróbka, wieprzowina, wołowina, zioła
autor: Joanna Komorowska

Pasztety piekę wyjątkowo rzadko, a takie tradycyjne, z różnymi rodzajami mięs, to w zasadzie tylko na święta. W tym przepisie przewidziana jest duża porcja pasztetu – spokojnie można go porcjować i część (lub całość) zamrozić. Taki odmrożony jest równie smaczny jak ten świeżo upieczony.

Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.

Fotografia pasztetu ze śliwką

Składniki

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, szynka)
  • 1 kg wołowiny (antrykot, udziec)
  • ½ kg surowego boczku
  • ½ kg wątróbki drobiowej
  • 4 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 listków laurowych
  • 4 kulki jałowca
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 jaj
  • 2 bułki kajzerki
  • olej Rapso
  • bułka tarta
  • 2 op. śliwek suszonych Kresto
  • 1 szklanka wody

Fotografia pasztetu ze śliwką

Wykonanie

  1. Mięso i cebulę pokrój w grubszą kostkę. Dodaj obrany czosnek, jałowiec, zielę angielskie i liście laurowe. Zalej wodą i gotuj około 2 godziny.
  2. Wyciągnij przyprawy. Dodaj do mięsa pokrojone (w kostkę lub plastry) bułki oraz oczyszczone wątróbki. Wymieszaj, zagotuj. Odstaw do przestudzenia, np. przez noc.
  3. Zmiel całość (wraz z cebulą i czosnkiem) trzykrotnie na najmniejszych oczkach.
  4. Oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka do zmielonego mięsa, dopraw do smaku. Dodaj śliwki, możesz je pokroić.
  5. Białka ubij na sztywno, połącz z masą mięsną. Dwie długie na około 30 cm keksówki (lub jedną większą foremkę) posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną, lekko ją ugnieć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
  6. Piecz pasztet w temp. 190°C przez 1,5 godziny na środkowej półce. Podawaj schłodzony.

Smacznego!

Fotografia pasztetu ze śliwką

comments powered by Disqus