Pasztet ze śliwką
16 grudnia 2019
kategoria:
Boże Narodzenie
tagi:
autor:
Pasztety piekę wyjątkowo rzadko, a takie tradycyjne, z różnymi rodzajami mięs, to w zasadzie tylko na święta. W tym przepisie przewidziana jest duża porcja pasztetu – spokojnie można go porcjować i część (lub całość) zamrozić. Taki odmrożony jest równie smaczny jak ten świeżo upieczony.
Przepis powstał we współpracy z firmą VOG, dystrybutorem marek Kresto i Rapso.
Składniki
- 1 kg wieprzowiny (karkówka, łopatka, szynka)
- 1 kg wołowiny (antrykot, udziec)
- ½ kg surowego boczku
- ½ kg wątróbki drobiowej
- 4 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 10 kulek ziela angielskiego
- 5 listków laurowych
- 4 kulki jałowca
- 1 łyżka majeranku
- 5 jaj
- 2 bułki kajzerki
- olej Rapso
- bułka tarta
- 2 op. śliwek suszonych Kresto
- 1 szklanka wody
Wykonanie
- Mięso i cebulę pokrój w grubszą kostkę. Dodaj obrany czosnek, jałowiec, zielę angielskie i liście laurowe. Zalej wodą i gotuj około 2 godziny.
- Wyciągnij przyprawy. Dodaj do mięsa pokrojone (w kostkę lub plastry) bułki oraz oczyszczone wątróbki. Wymieszaj, zagotuj. Odstaw do przestudzenia, np. przez noc.
- Zmiel całość (wraz z cebulą i czosnkiem) trzykrotnie na najmniejszych oczkach.
- Oddziel białka od żółtek. Dodaj żółtka do zmielonego mięsa, dopraw do smaku. Dodaj śliwki, możesz je pokroić.
- Białka ubij na sztywno, połącz z masą mięsną. Dwie długie na około 30 cm keksówki (lub jedną większą foremkę) posmaruj olejem, posyp bułką tartą. Wyłóż masę mięsną, lekko ją ugnieć, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
- Piecz pasztet w temp. 190°C przez 1,5 godziny na środkowej półce. Podawaj schłodzony.
Smacznego!